BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.513,67
HABER /  GÜNCEL

8 trilyon buhar mı oldu?

8 trilyon liralık miras Bulgaristan'dan Türkiye'ye gönderilirken nasıl buhar oldu?

Abone ol

Edirneli işçi emeklisi Ahmet Akar “Dede mirası” olarak 1985 yılında Bulgaristan'dan Türkiye Merkez Bankası'na gönderilen 260 milyon doların 21 yıldır kendisine ödenmediğini iddia ediyor.

Ahmet Akar'ın filmlere konu olacak bir hikayesi var: 

DEDENİN GÖMÜLÜ HAZİNESİ

www.22haber.com 'un ortaya çıkardığı habere göre Ahmet Akar'ın dedesi Hacı Bekir İzzet Bulgaristan'ın önde gelen zenginlerindendir. İpek ve sabun fabrikası ile hanları vardır. Ardından dede Türkiye'ye göç eder ve ölürken eşine eşine gömdüğü hazinenin yerini söyler.

HAZİNE ORTAYA ÇIKIYOR

Yıl 1982...  Bulgaristan Hükümeti "ülkede bulunan yerli ve yabancı kişilerin sakladıkları hazineleri bildirmeleri kaydıyla servetin yüzde 25'ini iade edilmesini sağlayan" bir kanun çıkarır. 

Büyükannesinden hazinenin yerini öğrenen Ahmet Akar bu kanunu duyunca Bulgar hükümetine hazinenin yerini bildirir ve  4 ay sonra beklediği müjdeyi alır. 

5 TRİLYONU HESABINA GÖNDERİYORUZ

Başvurudan hemen sonra evde arama yapıldığını ve hazineye ulaşıldığını anlatan Akar hikayenin gerisini şöyle anlatıyor: "Bulgar yetkililer, gelişmeyi bir yazı ile Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu'na bildirmişler. Dışişleri Bakanlığı'nın '125/27-33' sayı ile kayda aldığı yazıda, paranın 2 yıl boyunca kullanılacağını ve bu zaman sonunda ve hak sahibi kişinin hisse payı olan 260 milyon doları alabileceği belirtilmiş. Uzun görüşmeler sonucu paranın 15 Şubat 1985 yılında protokolle Türkiye'ye teslim edildiğini öğrendim. Kısa bir süre bana ulaşılmasını bekledim. Olmayınca kendim sağı solu aradım.

PARA BUHAR OLUP UÇMADI YA

1991 yılında Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelirler Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğini belirten Ahmet Akar, ilginç olayı anlatmaya şöyle devam etti:

“Görevliler paranın Türkiye'de olduğunu ve tarafıma verilmesi için onay beklediklerini söyledi. Sonraki görüşmelerde ise dosyanın kaybolduğu söylendi. Aradan 20 yıl geçmiş olması ve 156 kez Ankara'ya gidip gelmeme rağmen parama ulaşamadım.”

ASKER: PARAN TÜRKİYE'DE

 
 Yukarıda Tümen Komutanı imzasıyla yazılan yazı "Ahmet Akar'a ait 8 trilyon Türk lirası tutarındaki Bulgar parasının sınırdan geçişte güvenliğinin sağlanması için" yazılmış.
23 Temmuz 1996 tarihinde kendisini arayan Vakıf Başkanı emekli General Gürhan Paker'in, "İlgili yerlerle görüştük mirasın Türkiye'de. Abdurrahman Karabulut Paşa ve Basın Tanıtım Halkla İlişkiler Şubesi Müdürü Ahmet Demiraslan'ı Edirne'ye gönderiyorum" dediğini anlatan Akar, "Ekip ertesi gün Edirne'ye geldi ve benden vekaletname aldı. Ondan sonra da bağımız koptu. Bu para Türkiye'ye ulaşmamış olsaydı koskoca paşa yanıma gelir miydi? Bu kadar para buhar olup uçmadı ya" diyor.

Ama Ahmet Akar sahibi olduğunu iddia ettiği 8 trilyona bir türlü kavuşamıyor.