BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

8 asker nasıl serbest bırakıldı?

Kanlı örgüt neden panikledi? İlk kimle temas edip, teslim sözü verdi?

Abone ol İnternethaber/ 8 Askerimizin serbest kalmasıyla ilgili ayrıntılar belli oluyor. merak edilen noktalara açıklık getirdi.

Süreç şöyle işledi;

-8 er üzerinden örgüt propagandasını yapan PKK’nın evdeki hesabı, çarşıya uymadı. Türkiye, ABD, Bağdat yönetimi ve bölgesel Kürt yönetimi, PKK üzerindeki baskılarını yoğunlaştırdı. PKK, panik oldu ve askerleri serbest bırakma kararı aldı.

-İlk temas yaklaşık 10 gün önce Hüseyin Sincari ile kuruldu. Bu zat, Uluslar arası Tolerans Vakfı Başkanı Kerim Sincari’nin yeğeni.

İlnur Çevik’e telefon

-PKK ile Vakıf arasında bu irtibat kurulunca, Kuzey Irak’ta yatırımları bulunan Gazeteci İlnur Çevik’in kapısı çalındı. Çevik çok heyecanlandı. O da ilk iş olarak Amerikalıları aradı. Ne de olsa Irak’ta patron ABD’ydi.

Bir gün aradan sonra ABD Ankara Büyükelçiliği’nden bir yetkili, Çevik’e döndü: ‘Bizi bu işe bulaştırmayın. Araya girersek yine ‘ABD PKK ile işbirliği içinde’ derler. Bu sorunu biz olmadan çözün.’

Gül devrede

-Çevik, çareyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşmekte aradı. Konuyu ‘acil’ koduyla aktardığı için Çankaya’dan cevap kısa sürede geldi: ‘Askerlerimizin kurtarılması için ne gerekiyorsa yap.’

-Gül, Çevik’e bir de yol gösterdi. Çevik, kısa süre sonra MİT’in merkez karargahındaydı. Gelişmeleri, istihbarat elemanlarıyla kapsamlı olarak görüştü. İzlenecek yöntemle ilgili tüm detaylar belirlendi. Diğer taraftan Genelkurmay bilgilendirildi ve Kuzey Irak’ta konuşlanan askeri birliğimizin komuta kademesiyle irtibat kuruldu.

-Çevik’in MİT karargahındaki temaslarının sürdüğü günün gecesi saat 23.00 sularında Erbil’de bazı subaylarımızla erlerin serbest bırakılması için devreye giren vakıf yöneticileri bir araya geldi.

-Bu görüşme sonucunda, erlerin 2 Kasım Cuma günü serbest bırakılması kararlaştırıldı.

DTP sürprizi

-Fakat beklenmedik bir gelişme ortaya çıktı. PKK, erleri Cuma günü vermedi. Nedeni, ertesi gün (cumartesi) anlaşıldı. DTP’li milletvekilleri Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Fatma Kurtulan Erbil’e gelmişti.

-Sonradan anlaşıldı ki, PKK, strateji değişikliğine giderek DTP’yi de devreye sokma ihtiyacı hissetmişti. Bu noktada, DTP’nin sürpriz bir şekilde neden devreye sokulduğu sorusu çok önemli. Acaba PKK, DTP’yi daha da marjinalleştirmek ve kamuoyunda partiye yönelik tepkileri arttırmak mı istedi, yoksa yıpranan DTP imajını restore etmeyi mi planladı?