BIST 9.492
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.489,30
HABER /  EKONOMİ

61 genel müdürün koltuğunda son günleri

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'yla aracı kurum sayısı 40'a düşecek 61 müdür koltuğundan olacak.

Abone ol

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından bermaye piyasası kurumlarında değişim tam gaz sürüyor.

Sektörde aracı kurum sayısını fazla bulan SPK'nın 101 olan kurum sayısının 40'a indirilmesini istediği belirtiliyor. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'ın ürkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşları Birliği(TSPAKB) yönetimi ile görüştüğü ve sayının azaltılması için neler yapılabileceği konusunda görüş istediği belirtildi. SPK'nın sayıyı azaltmak için detaylı çalıştığı ve 2-3 yöntemden birini uygulayacağı öğrenildi. TSPAKb'den İMKB ve SPK'ya bazı öneriler gittiği de gelen bilgiler arasında. Aracı kurum sayısı nın 40'a düşmesiyle 61 müdür koltuğundan olacak

İMKB İSTEYEN KURUMUN LİSANSINI SATIN ALSIN

TSPAKB'nin önerilerinden birinin ‘İMKB aracı kurum lisanslarını satın alsın' olduğu öğrenildi. Lisans satmak için bekleyen yaklaşık 35 kurum olduğunu vurgulayan TSPAKB'nin ‘İMKB bu lisansları alsın. Daha sonra sektöre girmek isteyen güçlü yatırımcı olursa onlara satar' dediği ancak İMKB'nin şimdilik bu fikre sıcak bakmadığı belirtildi.

GRUPLARIN 1'DEN FAZLA ARACI KURULU OLMASIN

TSPAKB'nin bir diğer önerisinin de aynı grubun sektörde birden fazla aracı kurum ile faaliyet göstermemesi ve grup şirketlerinin tek çatı altında birleşmesi olduğu belirtiliyor. Sektörde yaklaşık bu kapsamda 10 şirketin olduğu ve sayının bu yönetemle de azaltılabileceği ifade ediliyor. Bunun için SPK'nın tebliğ yayınlaması gerektiği belirtiliyor.

SERMAYE BARAJININ ARTIRILMASI

SPK'nın elindeki bir diğer yöntemin ise aracı kurumlara asgari sermaye yeterliliğini artırmak olduğu belirtiliyor. Sermaye şartının artırılması durumunda sektörde kon­so­li­das­yo­nun hız kazanacağı ve aracı kurum sayısının azalacağı öngörülüyor. Ancak TSPAKB'nin bu seçeneğe sıcak bakmadığı gelen bilgiler arasında.

BÜYÜME İÇİN İSTENİYOR

SPK ve İMKB yönetiminin aracı kurum sektörünün hızlı ve sağlıklı büyümesi için sayının azalmasını istediği belirtiliyor. Bu yolla aracı kurumların değerinin de artılmasının planlandığı kaydeden sektör temsilcileri, SPK'nın bu konuda işinin zor olduğunu söylüyor.