BIST 9.774
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.432,33
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat hayalimi bitirdi

28 Şubat mağdurları arasında, El Ezher Üniversitesi'ni bitirip Türkiye’de denkliği kabul edilmeyen Mustafa Payas da (43) var.

Abone ol

Payas, din kültürü öğretmeni olma hayaliyle gittiği Mısır'dan dönüşünde, 28 Şubat'tan dolayı denklik verilmeyince öğretmen olamadı. Bunun üzerine ticarete atılan Payas, “28 Şubat hayalimi bitirdi, yaşım geçti, denklik verilse ne olur?” diyerek tepki gösterdi.

Payas, şu an yaşından dolayı öğretmen olamadığını dile getirerek, "Mağdur oldum, bizim de hakkımız verilsin, her şeye rağmen bunu çok istiyorum." diye de ekledi. Payas, soruşturulan 28 Şubat için hazırladığı şikayet dilekçesini Cumhuriyet savcılığına verdiğini söyledi.

Adana İmam Hatip Lisesi'ni bitiren Mustafa Payas, tavsiye üzerine 1992-93 yılları arasında Mısır El-Ezher Üniversitesi'nde İslam Hukuku Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Mısır ile Türkiye arasındaki kültür anlaşmasından dolayı mezun olanlar o dönem ilahiyat fakültesi dengi sayılıp 'Din Kültürü ve Meslek Öğretmeni' olabiliyordu. 1997'deki 28 Şubat kararları ile denklik iptal edildi. Payas, 1999 yılında Mısır El- Ezher Üniversitesi'nden mezun olmasına rağmen "hayalleri suya düşmüş" biri olarak bir yıl işsiz gezdikten sonra ticarete atıldı.

O tarihten bu yana bilgisayar ve malzemeleri satan bir iş yeri çalıştıran Payas, işinden memnun, ancak her an hayalini kurduğu öğretmenliği bir türlü aklından çıkaramıyor. 28 Şubat'ın kendisi gibi birçok El Ezher mezunu gencin hayallerini yıktığını anlatan Mustafa Payas, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yaptığı yazışmalar sonucu 9 ders farkı olduğunu öğrendiğini, bunları tamamlaması halinde "denklik" alabileceğinin belirlendiğini söyledi.

Payas, "Çukurova Üniversitesi'nde fark dersleri verdim. Artık mezunum ve denkliğim tam. Ancak yaşım öğretmen olmama engel. Diploma aldım da ne oldu, ne işe yarayacak? Yaşımız 43, bu saatten sonra diploman ha olmuş ha olmamış. Hayallerimizi kim verecek? 13 yıl önceki heyecanı kim verecek?" diye sordu.

Hükümetin 28 Şubat'taki mağdur olan ve denklik alamayan El Ezher mezunlarına da öğretmen olmasının yolunu açan bir düzenleme yapmasını isteyen Mustafa Payas, "Mezun olduğumuz tarihlerde formasyon istenilmediği gibi diploması olan herkes öğretmen olarak atanabiliyordu. İnsanlığa, ilkokul çocuklarına ve genç nesillerin daha iyi yetişmesi için bir gayretimiz olacaktı." diye konuştu.

Payas, bu arada, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin yürütülen soruşturmada şikayetçi olduğunu belirten dilekçesini de Adana Cumhuriyet Savcılığı'na verdiğini bildirdi. Payas, dilekçesinde; "28 Şubat'ta çekmiş olduğumuz sıkıntıların giderilmesi adına her Türk vatandaşının hakkını koruyan savcılık makamına maruzatımı beyan eder haklarımın iadesinin verilmesi yolunda gerekli adımların atılmasını isterim" dedi.