BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.310,20
HABER /  SEÇİM

2015 Genel Seçimleri öncesinde CHP'nin seçim vaatleri

2015 Genel Seçimleri yaklaştıkça partilerin stratejileri ortaya çıkıyor İşte CHP’nin seçim vaatleri...

Abone ol

2015 Genel Seçimlerine 3,5 ay kala seçim yarışının hız kazandığı bugünlerde partilerin aday adayları ve stratejileri art arda ortaya çıkıyor. Son olarak 7 Haziran seçimleri için CHP seçim bildirgesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. İşte CHP'nin seçim vaatleri...

Al Jazeera’nin CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, daha önce seçime hazırlık çalışması çerçevesinde hazırlanan ‘Adalet, Özgürlük ve Kalkınma Vizyonu’ başlıklı yeni ‘siyasi tutum belgesi’ taslağına partinin yetkili organlarında son şekli verilecek; 'sosyal devlet ve özgürlükler, seçim bildirgesinde öne çıkan mesajlar olacak.

İşte CHP’nin seçim bildirgesinde yer alacak başlıklar:

SOSYAL DEVLET

Aljazeera'nın haberine göre sosyal devletin güçlendirilmesi CHP’nin öncelikli mesajlarından biri olacak. CHP’nin hazırladığı taslak metinde “Sosyal devlet güçlendirilecek, sosyal adalet sağlanacak. Gerçekten özgür bir rejimin kurulması ancak sosyal adaletin sağlanması ile mümkündür” deniyor.

SOSYAL YARDIMLAR 2 KATINA ÇIKARILACAK

Herkesin insanca yaşayacağı asgari bir gelire sahip olacağı vaadinde bulunan CHP, sosyal yardımların iki katına çıkarılacağını da taahhüt edecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 27 Ocak Salı günü partisinin grup toplantısında da bunu sözlü olarak ifade etti. Seçmene sosyal yardımların iki katına çıkarılacağı sözü verdi. Kılıçdaroğlu “Sözüm söz, sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak” dedi.

EMEKLİLER DE HEDEF KİTLESİNDE

CHP’nin bu seçimdeki hedef kitlesinden biri de 10 milyon emekli. Emeklilerin sosyal devletin en önemli aktörlerinden biri olduğunu söyleyen CHP lideri son dönemde yaptığı konuşmalarda emeklilere yönelik mesajlar veriyor; emeklilerin sorunlarına işaret eden CHP, emekliden oy bekliyor.

CHP emeklilere şu vaatlerde bulundu:

-Emekli maaşları arasındaki farkı kaldırmak için intibak yasası çıkarılmalı
-Emekli maaşlarından 12 kalemde alınan katkı payları kaldırılmalı
-En azından dini bayramların birinde yılda bir kez emeklilere ikramiye verilmeli
-Maaş artışlarında gıda enflasyonu dikkate alınmalı
-'Taşeron sömürüsüne son verilecek'

TAŞERON SİSTEMİ

CHP seçim bildirgesinde taşeron sisteminin kaldırılacağı sözünü de verecek. Bildirgede “Taşeron tarihe karışacak, taşeron statüsünde çalışan işçiler güvenceli kadroya kavuşturulacak, iş cinayetleri ile tavizsiz mücadele edilecek" dendi.

SAĞLIK GÜVENCESİ

Her vatandaşın temel sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olduğunu belirten CHP “Genel Sağlık Sigortası adı altında vatandaşlardan mecburi olarak alınan yüksek katılım paylarına dayalı sistemin kaldırılacağı, dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden kamu güvencesiyle yararlanacağı bir sistem kurulacağı” sözünü verecek.

ÇOCUK İŞÇİLER

CHP çocuk işçilerin sorunlarını da seçim bildirgesine taşıyacak. 'Çocuk emeği sömürüsüne son verilecek, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek; çocuğu temel alan kapsamlı bir sosyal yardım sistemi geliştirilerek, çocuğun çalışmak zorunda kalmayacağı, çocuk emeği sömürüsünün son bulacağı bir yapı oluşturulacak' denecek.

KAMUDA İŞE GİRME VE YÜKSELME

Kamuda işe girmede ve yükselmede liyakatın esas alınacağını söyleyen CHP seçmene “Ahbap çavuş ilişkisi, torpil değil liyakat esas alınacak" sözünü de verecek.

TARIMCILIK

Yeni tarım politikasına ihtiyaç olduğunu belirten CHP, bu alanda yeni istihdam yaratmak için yeni tarım projeleri oluşturulacağını da söyleyecek.

İŞSİZLİK

CHP seçim bildirgesinde yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu belirtecek: “Üreten Türkiye oluşturulacak, işsizliğin beli kırılacak. Devlet ve özel sektör arasında koordinasyonu geliştirerek; üretim, istihdam odaklı bir ekonomi modeli ortaya konacak. İstihdam yaratmayan rant ve tüketime dayanan borç ekonomisi yerine üretim odaklı bir yapı oluşturulacak; işsizlik azaltılacak, sürdürülebilir büyüme performansı yakalanacak” mesajlarını verecek.

"YÖK KALDIRILACAK"

CHP, bildirgesinde ekonomik alanda değil toplumsal alanda da adaletin ve özgürlüğün sağlanacağı mesajına yer verecek: “Tüm kimlikler için adalet ve özgürlükler sağlanacak, YÖK kaldırılacak, üniversiteler özgür olacak, basın özgürlüğü sağlanacak, yargı, hak ve özgürlüklerin teminatı olacak.”

"SEÇİLMİŞ KRALLIK DEĞİL, KUVVETLER AYRILIĞI"

Başkanlık sistemine karşı çıkan CHP seçim bildirgesinde parlamenter sistemden yana tavır alacak. “Tüm erklerin denge içinde çalıştığı parlamenter demokrasi yeniden inşa edilecek” diyecek. CHP’nin daha önce hazırladığı taslak metinde bu konudaki görüşleri şu şekilde ifade edilmişti: “CHP en çok oy alanın ‘seçilmiş kral‘ gibi hukuktan ve yasal denetimden bağımsız davrandığı sistemi reddeder. Yasama, yürütme, yargı arasında sağlıklı bir demokratik dengeyi inşa eder.”

CHP’nin seçim bildirgesinde yer vereceği diğer başlıklar şunlar:

-Sarı sendika değil emekçi sendikası,
-Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı
-Kadına şiddete sıfır taviz
-Parasız bilimsel eğitim her çocuğun hakkı
-Rantı değil, insanı önceleyen çağdaş kentleşme anlayışı