BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  POLİTİKA

2009 bütçesi kabul edildi

2009 bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Abone ol
2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısındaki 3 milyar dolarlık Hazine garanti limiti 4 milyar dolara yükseltildi.

2009 Bütçe Tasarısının maddelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında verilen bir önerge ile Hazine garanti limitinde artışa gidildi.

Bu çerçevede, bu yıl 2 milyar dolar olan, 2009 Bütçe Tasarısında ise 3 milyar dolar olması öngörülen Hazine garanti limiti, yeni yılda 4 milyar dolar olarak uygulanacak.

Hazine yetkilileri, limit artışının, ihracatçı ve KOBİ'lerin desteklenmesi için Eximbank ve Kalkınma Bankasına kaynak sağlama amacıyla yapıldığını bildirdi.

Bir üst düzey yetkili de, düzenleme için ''Halen üzerinde çalışılan Ekonomik Önlemler Paketinde bazı sektörlere kaynak aktarılmasına dönük ilk adım'' nitelemesinde bulundu.

PERSONEL ALIMINA KISITLAMA

Tasarının kadroların kullanımına ilişkin esasları belirleyen maddesinin görüşülmesi sırasında verilen bir önergeyle de, ''Kamu kurum ve kuruluşlarının serbest memur kadrolarına yeni yılda, 2008 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde atama yapılması'' hükmünde yeralan yüzde 50 oranı, yüzde 25'e düşürüldü.

Bir başka önergeyle ise belirlenen sınırlar içinde öğretim elemanı ihtiyacını karşılamayacak olan Yüksek Öğretim Kurumları için atama izni verilen personel sayısı 3 binden 5 bine yükseltildi.

YEŞİL KARTLILAR

Bu arada, tasarının tedavi hizmetleri için katılım payı uygulamasını düzenleyen maddesinin görüşülmesi sırasında katılım payı tartışması yaşandı.

CHP'li Mevlüt Aslanoğlu, yeşil kartlılardan katılım payı alınmaması kararını bu hükümetin verdiğini belirtti ve 2009'dan itibaren katılım payının memurlar ve yeşil kartlıları kapsamasını eleştirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, meselenin iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, ''Kanun çıktı. Yeşil kartlılardan da katılım payı alınıyor. Şu an, geçiş tam yapılamadığı için böyle bir düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor. Sağlık ocağına gidilirse, zaten bu alınmıyor. Tam donanımlı hastaneye gidilirse 2 YTL katkı payı alınıyor. Ayrıca yeşil kartlılarla ilgili inceleme sonuçlarını da size göstereyim'' diye konuştu.

HİBE YOLUYLA ARAÇ ALIMLARI

Bu arada önergelerle yapılan diğer değişikliklere göre de, sosyal tesislerin kendi gelirleriyle karşılama imkanı bulunmayan gayrimenkul büyük onarım giderleri, bütçeden karşılanacak. Bu tesislerle benzer görevleri yerine getiren Türk Silahlı Kuvvetleri özel ve yerel eğitim merkezlerinin onarım gideri de, sosyal tesisler gibi bütçeden karşılanacak.

Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları, yeni yılda hibe yoluyla 30 otobüs, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü 1 minibüs alabilecek.

Erciyes Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi de yine hibe yoluyla toplam 35 araç edinebilecek.

İnönü Üniversitesi ise 3 minibüs, 2 midibüs ve 1 otobüsü öz gelirlerinden karşılamak şartıyla alabilecek.

Terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik birliklerde görevli subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşların yemek bedelleri, ay başında maaşlarıyla birlikte ödenecek.

Mevcut uygulamada, hesaplanan tayin bedel farkları ay sonunda ödeniyordu.

ARAŞTIRMA PROJELERİ

Yükseköğretim kurumları bütçelerinden bilimsel ve teknolojik araştırma hizmetleri için öz gelir ve Hazine yardımı karşılığı olarak ayrılan ödenekler, proje özel hesaplarına aktarılarak kullanılacak. Söz konusu ödenekler, sınırlamaya tabi olmaksızın, proje özel hesaplarına ödenmesi Maliye Bakanlığınca belirlenecek esaslar dahilinde yapılacak.

Proje özel hesaplarına aktarılan paranın kullanımı, muhasebeleştirilmesi ve özel hesapların işleyişine ilişkin esas ve usuller, Maliye Bakanlığı, DPT Müsteşarlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından müştereken belirlenecek.

Böylece, araştırma projelerine ilişkin harcamalar TÜBİTAK ve AB fonlarından desteklenen projelere aktarılan kaynakların kullanımında olduğu gibi özel hesaptan yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2007 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı da kabul edildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, oylamaların tamamlanmasının ardından bütçe görüşmelerine katkıda bulunan milletvekili ve bürokratlara teşekkür etti.