BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  GÜNCEL

2008de yeni vergiler var mı?

En büyük arzusu denk bütçe.. Unakıtan 2008 bütçesi hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, en büyük arzusunun, denk bütçe olduğunu ifade ederek, ''O günleri de göreceğime inanıyorum. Hem denk hem fazla bütçeleri bu ülke görecektir, politikalarımızda değişiklik yapmamak şartıyla'' dedi.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine yönelik soru ve eleştirileri yanıtladı.

Ekonominin, güvenli ve istikrarlı olması, güçlü bir ekonomiye kavuşmak için ellerindeki imkanlar ölçüsünde mali disipline dikkat ettiklerini belirten Unakıtan, ''Eğer bir ülkede bütçe açıkları çok yüksekse, o ülkede enflasyon düşmez, faizler, risk primi indirilemez, borç yapınız çok kötü demektir'' diye konuştu.

Bakan Unakıtan, göreve geldiği 2002'de bütçe açıklarının GSMH'nın yüzde 14,6'sı olduğunu belirterek, bunun Afrika ülkelerinde bile olmadığını söyledi.

2000-2001 krizlerinin nedeninin bu olduğunu, bütçe açıklarını düşürmek için her türlü önleme başvurduklarını anlatan Maliye Bakanı Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2006'da yüzde 1'in altına düşürdük. Ancak Haziran 2006'daki dışsal şoklardan, faizlerin yükselmesinden dolayı 2007'de yüzde 1'in altından daha fazla oldu.

AB Maastricht kriterlerine baktığınız zaman, bütçe açıkları yüzde 3'ün altında olmak zorundadır. Biz, bunları yüzde 3'lerde tutuyoruz, gönül arzu eder ki daha düşsün, sıfır olsun, denk bütçe yapalım. O da Maliye Bakanı olarak benim en büyük arzum. O günleri de göreceğime inanıyorum. Hem denk bütçeleri hem fazla bütçeleri bu ülke görecektir. Yalnız politikalarımızda değişiklik yapmamak şartıyla.''