BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48

200 yıllık halledilemeyen sorun; Kaht-ı Rical

200 yıldır sancısını çektiğimiz kaht-ı rical sorununu çözebiliriz. Yoksa daha çok devşirmeler yapmak zorunda kalırız!

Tanzimat’la birlikte 1800’lü yıllarda gündemimize giren “Kaht-ı Rical”, yani “nitelikli eleman” sorunu aradan geçen 200 yıla rağmen maalesef hâlâ geçerliliğini koruyor. 200 yıldır yokluğunu hissettiğimiz kaliteli insan sorununu bugün de yaşamaktayız.

Bu sorunun en son yansımasını Eurobasket 2017’de yaşadık. Basketbol milli takımının “guard” adı verilen oyun kurucu görevini yaklaşık son beş senedir devşirme bir oyuncu olan Baby Dixon üstleniyor. Yani Türk gençleri arasından milli takımı sırtlayacak bir oyuncu yetiştiremediğimiz için bu sorunu devşirme yoluna giderek “güya” hallettik.

Baby Dixon, Eurobasket 2017 finalleri öncesinde sakatlanınca basketbol milli takımımız maalesef başarılı olamadı ve ilk 16 maçlarında elendi. Görünen o ki sorunun farkına varıp 5 yıl içinde Dixon’a alternatif bir oyuncu yetiştirememiştik.

İşin daha da vahimi Dixon’a alternatif üretmek için gittiğimiz yol yine devşirme sistemi oldu..

Düşünebiliyor musunuz 80 milyon insan içinden 1 tane insan çıkaramıyoruz. Oysa 12 milyon nüfuslu Yunanistan’da tam 3 tane birbirinin alternatifi “guard” yani oyun kurucu var…

Kaht-ı Rical sadece basketbolla sınırlı değil maalesef. Son on beş yılda on beş tane eğitim ve sınav sistemi değiştirmemiz de kaht-ı rical'in bir başka yansıması. Yani 80 milyon kişi içerisinden doğru dürüst eğitim sistemi kuracak 1 tane eğitim uzmanı çıkaramıyoruz.

Ya bilim alanında… Maalesef orada da durum farklı değil.

Bilimsel buluşlara imza atan, yeni icatlar yapan kaç tane bilim adamımız var?

Kaç tane Nobel ödülü almış bilim adamımız var?

Uluslararası arenada söz sahibi kaç tane profesörümüz var?

NİTELİKLİ ELEMAN SEFERBERLİĞİ

Acilen ve derhal, toplumsal hayatın her alanında kaht-ı rical sorununu aşmak ve nitelikli eleman yetiştirmek için bir seferberliğe ihtiyacımız var. Toplumun tüm kesimlerini kapsayıcı, devlet-millet işbirliği ile gerçekleştirilecek bir seferberlik en kısa zamanda sonuçlarını verecektir.

Bunun için her şeyden önce toplumsal bilinç oluşturulmalıdır. Devletin iletişim imkânları kullanılarak bu bilinci oluşturmak hiç de zor olmasa gerek. Daha sonrasında ise geleceği parlak, yetenekli gençleri bularak onlara uygun eğitimler vermek suretiyle 200 yıldır sancısını çektiğimiz kaht-ı rical sorununu çözebiliriz. Yoksa daha çok devşirmeler yapmak zorunda kalırız!

Kadim kültür çizgimizde hareket edildiğinde; yerli yerine oturmuş milli şuurumuz ve kültürümüz, kökleşmiş ruhlarımız ve manalarımız karakterimizin bir parçası haline gelecek ve kaht-ı rical kendiliğinden çözümlenmiş olacaktır.

Lakin bu çizgi sadece millet ve halk nezdinde değil devlet kademelerinin tamamını kapsayacak şekilde bilinçli olarak hareket edildiğinde neşv-ü nema bulacaktır.

Hayatına sadece zevk-u safa ve eğlenceye zemin hazırlama telaşında ve derdinde olan gençliğimize gayri milli güçlerin ve devşirmelerin egemen olması için oluşturulan yapay zeminler tarih aynasında silik zihinler resmettirecektir.

Sadakat sınavının öncelik olduğu niteliğin ve liyakatin teveccüh göremediği dönemler tehlike sinyalleridir!

HİDAYET TÜRKOĞLU’NUN GAYRETLERİ

Kaht-ı rical konusunu kaleme alırken güzel şeyler de öğrendim. Basketbolda yaşanan sorunu aşmak için Federasyon Başkanı Hidayet Türkoğlu güzel çalışmalar başlatmış.

Bu yıl devreye girecek Basketbol Gençler Ligi yeni yeteneklerin yetişmesi adına çok büyük bir adım. Ayrıca edindiğim bilgilere göre Hidayet Türkoğlu “Basketbol Kolej Ligi” kurmak için kolları sıvamış.

Yani lise düzeyindeki her gencin önünde büyük fırsatlar doğacak. Hidayet Türkoğlu’nu bu çalışmaları için tebrik ederim. İnşallah yapmak istediklerini bir an önce hayata geçirir ve bu alandaki kaht-ı rical sorununu çözerek bir örnek oluşturur. 

SOSYAL MEDYA TAKİBİ İÇİN