BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  GÜNCEL

2 bin 650 Suriyeli daha Türkiye'de

Suriye sınırı hareketlendi. Türkiye genelinde 21 bini aşan Suriyeli sığınmacı sayısı gün geçtikçe artıyor...

Abone ol

Son olarak Hatay’ın Bükülmez, Kavalcık ve Kuşaklı köylerinin Suriye sınırından bir gecede geçen 2 bin 650 Suriyeli, Türk askerlerine sığınma taleplerini iletti.

Türk askerlerinin güvenlik kontrolünün ardından sınır hattına getirilen minibüslere alınan Suriyeliler, ilk olarak İslâhiye’ye gönderildi. İslahiye’de bulunan kampın dolması sebebiyle sığınmacılar, Ceylanpınar ilçesinde yeni kurulan çadırkente yerleştirilmek üzere Hatay’dan hareket etti.

Sınır hattından geçen Suriyelilerden yorgun olanların nakil işlemi için bekleyecekleri öğrenildi.

Reyhanlı Çadırkentine getirilen bir grup Suriyeli, yaşadıklarını gazetecilere anlattı. Mahir Esed’e bağlı 4. Tümende görevli asker iken yaşanan zulme kayıtsız kalamadığı için ayrılan Suriyeli bir asker, ordunun kendilerine şarjör verdiğini ve kendilerinden şarjörlerin tamamını bitirmelerinin istendiğini kaydetti.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen asker, Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye’deki temaslarında görevli olduğunu belirterek, “Mahir Esed’e bağlı 4. Tümende görevli askerdim. Bizi Hama’ya götürdüler, rejimi korumaya yönelik. Bizim oraya terör saldırıları için geldiğimizi söylemişlerdi ancak hiçbir terör saldırısı ile karşılaşmadık. Kontrol noktalarında çalışıyormuş havası oluşturdular Arap Birliği gözlemcileri ülkedeyken. Burada askeri kimliklerimizi alıp polis kimliği verdiler. Ayrıca şarjörleri verip yapılan gösterilere müdahale etmemizi ve şarjörlerin tamamını kullanmadan dönmememizi istediler. Ben şarjörlerimi havaya ateş açarak bitiriyordum. Kendi halkıma daha fazla silah doğrultamazdım. Bu nedenle kaçarak Türkiye’ye geldim. Özgür Suriye ordusuna katılmak için” şeklinde konuştu.

"DOKTORUMUZU MUHALİFLERİ TEDAVİ ETMESİN DİYE VURDULAR"

Olaylarda yaralanan muhaliflerin tedavilerini yapan doktorun gözleri önünde öldürüldüğünü söyleyen bir diğer Suriyeli ise, “Gösterilerde yaralanan muhaliflere müdahale etmek isteyen başka bir doktoru da vurdular. Yaralı doktoru alıp Türkiye sınırına geldik. Yollarda yakılıp yıkılan köyler var” diye konuştu.

Başka bir Suriyeli ise Özgür Suriye Ordusu'nun bir an önce silahlandırılması gerektiğini belirterek, “Silahsız bir ordudan ne bekleyebilirsiniz. Silah olmadan bir işe yaramaz. Bize faydalı bir şey verin. Biz sadece silah istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Üzerinde askeri üniforması ile Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan Mustafa Abdul Muhsin ise, “1,5 saat önce geldim. Ordudan ayrılmak isteyen çok kişi var. Çocukları ve bayanları korumak için tampon bölge talep ediyoruz” dedi.