BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  GÜNCEL

15 Ekim İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; Suriye'de güçlenen Cihatçı gruplar, Mısır'ın Gazze'deki tünelleri tahrip etmesinin Gazze ekonomisini zora sokması ve Londra'da terör saldırısı hazırlığı iddiasıyla biri Türk kökenli dört kişinin gözaltına alınması.

Abone ol

Independent gazetesinde üç muhabirin imzasıyla yayınlanan ve Suriye’deki radikal İslamcı grupları ele alan tam sayfalık analiz-haber dikkat çekiyor.

Haberde El Kaide ile bağlantılı radikal grupların Suriye’de git gide güçlendiği, Suriye’deki savaşı bir başlangıç olarak gördükleri, bütün Orta Doğu’da bir devrimi hedeflediklerinin altı çiziliyor.

Yazıda bu grupların etkin olduğu bölgelerde bazı yöre sakinlerinin onların kurallarından rahatsız olarak bu bölgeleri terk ettikleri bazılarınınsa getirilen 'düzen ve disiplinden' memnun olduklarını aktarılıyor.

Haberde özetle ve cümlelerin kısaltılmış haliyle şu satırlara yer veriliyor:

“İslamcılarla bağlantılı bir isyancı tugayında savaşan ve Ürdün’deki röportajda kendini Abu Abdullah olarak tanıtan 23 yaşındaki Ürdünlü-Filistinli, 'El Nusra olsun Irak Şam İslam Devleti olsun hepimiz aynı akideye sahibiz. Amaç Müslüman toprakları özgürleştirmek ve orada İslam bayrağının olması' diyor.”

“El Kaide bağlantılı gruplar diğer isyancı gruplarla, zaman zaman da kendi aralarında çatıştılar. Yabancı savaşçıları çok yoğun bir şekilde kullanmaları ve ultra muhafazakar bir ideolojiyi zorla kabul ettirmeye çalışmaları laik düzene alışkın bazı Suriyelileri uzaklaştırdı.”

'Cihatçılar Suriye'de, Irak'ta olamadıkları kadar kontrole sahipler'

“Durum çok kötü’ diyen Rakka kentinden aktivist Muhammed Abdelaziz, Irak Şam İslam Devleti'nin (ISIS) tütün kullanımı suç olarak ilan ettiğini ve halka açık infazlar yaptığını söylüyor. Abdelaziz, ‘Birçok kişi kentten kaçtı ve birçoğu da kaçmaya hazırlanıyor" diye ekliyor.”

“Ancak başka Suriyelilerse onları kucakladı ve düzenin geri dönmesini hoş karşıladı. Kendisini Abu Bahri olarak tanıtan 22 yaşındaki Suriyeli savaşçı, kasabası Azaz’dan yaklaşık 100 kişinin, daha ılımlı Kuzey Fırtınası Tugayı’nın etkisizliğinden dolayı hayal kırıklığına uğrayarak ISIS örgütüne katıldığını söylüyor. Ve Batı’nın katliamı sonlandırma konusundaki başarısızlığı köktencilerin mesajını güçlendirdi. Reyhanlı’da bulunan Palmiralı yardım görevlisi Muhammed Saeed, ‘Onları destekliyorum çünkü bizi aldatan ABD’den, Batı’dan nefret ediyorlar' diyor. ”

“Washington merkezli araştırma kuruluşu Middle East Forum’dan Suriyeli Cihatçılar üzerine uzman olan Aymenn al-Tamimi, 'İslamcılar Suriye’de, Irak’ta hiçbir zaman sahip olamadıkları bir kontrol seviyesine sahipler’ diyor.”

“Bir keskin nişancı tarafından vurulan kuzenini Türkiye’de bir hastanede ziyaret eden, Halepli 30 yaşındaki tüccar Muahmud el-Hasan ‘ISIS organizeyse ve insanların hayatına müdahale etmezse onları hoş karşılarız’ diyor”

“Batılı gözlemcileri telaşlandıran bu grupların cesaretle savaşması değil, Esad’ı iktidardan indirmenin ötesine geçen ortak Cihad anlayışları. Eski ve yeni ABD ve Orta Doğu’lu yetkillerin söylediğine göre diğer isyancı gruplar Esad’ı iktidardan indirmek için savaşırken El Kaide bağlantılı gruplar çatışmayı Batı’ya ve İsrail’e karşı sembolik bir mücadeleye dönüştürmek istiyor.”

Londra’daki gözaltıların Suriye’yle ilgili bağlantısı mı var?

İngiliz gazetelerinde bugün dikkat çeken haberlerden biri de İngiltere’nin başkenti Londra’da terör saldırısı hazırlığı yaptıkları iddia edilen biri Türkiye kökenli dört İngiltere vatandaşı gözaltına alınması.

Gelişmeyi ana sayfasından duyuran Times gazetesi, soruşturmayı yürüten dedektiflerin olayın Suriye’yle bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını aktarıyor.

Times, zanlıların etnik kökenlerindeki farklılığın dikkat çekici bulduklarını yazıyor.

Gazete, Suriye’de savaşmak üzere İngiltere’den bu ülkeye 2000 ila 3000 arasında Cihatçının gittiğini bildiriyor.

Mısır’ın Gazze’deki tünelleri engellemesi Gazze’yi etkiliyor

Guardian’da Harriet Sherwood tarafından Gazze’den kaleme alınan haberde, Mısır’daki yeni yönetimin Mısır ile Gazze arasında ticaret yapılmasını sağlayan tünelleri yok etmesinin Gazze’deki hayatı olumsuz etkilediği aktarılıyor.

Sherwood haber için Gazze’nin en büyük pazarını gezmiş ve yiyeceklerin fiyatlarının bu tünellerin kullanılamaz hale getirilmesi nedeniyle son derece arttığını gözlemlemiş.

Mısır’daki yönetimin iktidara gelmesinden bu yana yaklaşık 800 tüneli harap ettiği bildiriliyor.

Sherwood Temmuz ayında Mısır’da gerçekleşen askeri darbeden bu yana Gazze ve Mısır arasındaki tünellerdeki faaliyetlerin yüzde 80 ila 90 oranında düştüğünün aktarıyor.

Buna göre Gazze ekonomisi Temmuz ortasıyla Ağustos sonu arasından 280 milyon dolar kayba uğramış.