BIST 9.805
DOLAR 32,51
EURO 34,96
ALTIN 2.430,25
HABER /  GÜNCEL

139 YTLye hayatları kurtuldu

Sokakta yaşıyorlardı. Potansiyel suçluydular. Ama şimdi her şey değişti.

Abone ol

Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kaymakamlığın projesi kapsamında işyerlerine çırak olarak verilen, sigorta primleri devlet, ücretleri de proje bütçesinden karşılanan 100 çocuk, sokaklardan çekildi.

İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, aileleri yoksul, yeterli eğitim almamış, sokakta çalışan ya da kahvehanelerde zaman geçiren, bu yüzden potansiyel suçlu gibi görünen çocukları topluma kazandırdıklarını söyledi. Horozoğlu, her işyerinde bir çırağa ihtiyaç duyulmasına rağmen, işverenlerin, çırakların işi öğrenme dönemini ücret ve sigorta primleri nedeniyle külfet olarak değerlendirdiklerini belirterek, ''Bu külfeti biz üstlenmeye karar verdik'' dedi.

ÇOCUKLAR SOKAKTAN KURTULDU

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla 100 bin YTL'lik ödenekle hazırladıkları proje kapsamında, sokak sokak gezilerek projeye dahil edilen çocukların sanayi kuruluşları ile çeşitli işyerlerine çırak olarak verdiklerini ifade eden Horozoğlu, şunları söyledi: ''Bir yıl süreli bu proje bugün 100 çocuğumuzun hayatını kurtardı. Sanayi kuruluşlarına yaptığımız ziyaretlerde, 'size çırak vereceğiz, onlara işi öğreteceksiniz, ancak cebinizden de tek kuruş para çıkmayacak' dedik. İşverenlerin neredeyse tamamı bu teklifimizi kabul etti. Kuaförlük, pastacılık, kaynakçılık, tornacılık, oto tamirciliği gibi birçok iş yerine çocuklarımızı çırak olarak verdik. Bu çocuklar haftanın 5 gününde uygulamalı eğitim aldılar, bir gün de Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim gördüler.''

Kaymakam Horozoğlu, bir yıl boyunca çocuklara her ay proje fonundan asgari ücretin üçte biri tutarında 139 YTL ödediklerini belirterek, ''Proje süresi bitince işverenler yetiştirdikleri çocukları işten çıkarmadılar. Çünkü, onlar artık kalifiye eleman olmuşlardı. Şimdi ücret ödemeye, sigorta primlerini de yatırmaya başladılar'' dedi.