BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.490,35
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs'ta bir ilk bunu yapan yandı!

1 Mayıs'ta İç güvenlik Yasası'na göre yüzünü kapattığı için şüpheli görülen herkes 48 saat boyunca kimseye haber vermeden gözaltına alınabilecek.

Abone ol

1 Mayıs kutlamalarında, bu yıl bir ilk yaşanacak, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında polisler 3 Nisan'da yürürlüğe giren yeni güvenlik yasasını uygulayacak. 

3 Nisan'da yürürlüğe giren İç Güvenlik Yasası'na göre, 'yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası' öngörülüyor. Ayrıca güvenlik güçleri şüpheli gördükleri kişileri, savcıdan izin almadan 48 boyunca gözaltında tutma yetkisini de sahip... Polis, havai fişek, molotof, el yapımı patlayıcı bulunduran kişiler ayrıca 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

İŞTE İÇ GÜVENLİK YASASINA GÖRE POLİSİN YETKİLERİ

1 Mayıs gösterilerinde 'yasadışı' sayılan örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret, üniforma takip giyenler ve afiş, pankart, döviz, resim, levha taşıyarak slogan atanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Alanda yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek. Polisler, 'yasadışı' ilan edilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında ise boyalı su kullanılabilecek.

eylemci.jpg 

"48 SAAT GÖZALTI"

İç Güvenlik Yasasına göre polisler şüpheli gördükleri kişileri savcı izni olmaksızın 48 saat boyunca gözaltında tutabiliyor ve gözaltındakiler yakınlarına dahi haber veremiyor.

umit-kocasakal.20150501102336.jpeg

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 1 Mayıs gösterilerine katıldığı için gözaltına alınacak kişilerin, 48 boyunca yakınları veya avukatlarına haber verememe gibi bir durumlarının olamayacağını belirterek şöyle devam etti: "Böyle bir durum Ceza Mahkemeleri Kanunu'nun (CMK) diğer hükümlerine aykırı. Bu nedenle 1 Mayıs gösterilerine katılıp gözaltına alınan bir kişi yakını veya avukatına haber verme hakkına sahiptir. Bu hakkın engellenmesi suçtur. Yeni güvenlik yasası bir hukuk devletinde olamayacak, Anayasa'ya aykırı maddeler içeriyor. Hiçbir hukuk devletinde emniyet güçlerine, içini istedikleri gibi dolduracakları açık bir mevzuat bırakılmaz."

İŞTE YASAYA GÖRE İSTENEN CEZALAR

- Kanuna aykırı toplantıya katılmak: 1 yıl 6 aydan 3 yıla

- Güvenlik kuvvetlerine görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvet sarf etmek suretiyle mani olmak: 2 yıldan 5 yıla hapis

- Kanuna aykırı propaganda vasıtaları ve suç işlemeye teşvik: 1 yıl 6 aydan 3 yıla hapis

- İhtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar: 6 aydan 3 yıla hapis

- Cebir ve tehdit kullanarak direnme: 6 aydan 3 yıla hapis

- Silahla katılma: 2 yıl 6 aydan 4 yıla hapis

- Ateşli silah, havai fişek, molotof, el yapımı patlayıcı, her türlü kesici, delici aletler, taş, sopa, demir, lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan taşıyanlar: 6 aydan 3 yıla hapis

- İhtar üzerine dağıtılmayanlar: 1 yıl 6 aydan 4 yıla hapis

- Kimlik gizlemek amacıyla yüzü tamamen veya kısmen kapatmak: 3 yıldan 5 yıla hapis

- Zorla dağıtılma durumu: 3 yıldan 5 yıla hapis