BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.488,37
HABER /  GÜNCEL

1 Kasım seçim sonuçları YSK açıklama

1 Kasım kesin seçim sonuçlarıyla ilgili YSK'dan beklenen açıklama geldi. YSK'nın kesin seçim sonuçlarını açıklaması sonrası yeni hükümet için de geri sayım başlamış olacak.

Abone ol

YSK Başkanı Güven, 1 Kasım'da yapılan Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarına göre, AK Parti'nin 317, CHP'nin 134, HDP'nin 59, MHP'nin 40 milletvekili çıkardığını açıkladı.

Güven, YSK'da düzenlediği basın toplantısında 1 Kasım'da yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin kesin sonuçlarını açıkladı.

İl seçim kurulları, yurt dışı sandık sonuçları ve gümrük kapıları sandık sonuçlarına göre düzenlenen birleştirme tutanaklarının kurula ulaştırılmasının tamamlandığını ve kesin sonuçların tespitine karar verildiğini belirten Güven, böylece 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlandığını söyledi.

Seçimin, yurt dışında 54 ülke, 113 temsilcilikte ve yurt içinde gerçekleştirildiğini aktaran Güven, seçim akşamı sandık sonuçlarının SEÇSİS aracılığıyla seçime katılan ve talepte bulunan 16 siyasi partiye oy verme işleminin sona ermesinden itibaren, seçime katılmayan ancak bu verilere ulaşmayı talep eden siyasi partilere ise seçim yasaklarının kaldırılmasından itibaren eş zamanlı sunulduğunu ifade etti.

Güven, siyasi partilerin bilişim uzmanlarının seçim akşamı SEÇSİS veri merkezine davet edilerek seçim sonuçlarını izlemelerinin sağlandığını aktardı.

Kurulun aldığı tedbirlerle geçen döneme göre vatandaşların daha az hataya düşmesinin sağlandığını belirten Güven, bu sayede geçersiz oyların da azaldığını vurguladı.

Sadi Güven, geçen seçimde "evet" mühürlerindeki olumsuzluklarla bu dönemde karşılaşılmaması açısından yeni "evet" mühürleri yaptırıldığını ve bu seçimde bunların kullanıldığını da söyledi.

Şu andan itibaren bütün vatandaşların kendilerinin oy kullandığı sandıklar dahil olmak üzere tüm Türkiye sandıkları sonuç tutanaklarını ıslak imzalı olarak görebileceklerini belirten Güven, sandık sonuç tutanaklarının dayanağı olan sayım döküm cetveli ve sandık sonuçlarının birleştirildiği ilçe, il birleştirme tutanağının da görülebileceğini bildirdi.

Halk eğitim merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyenlere eğitim programı düzenlendiğini ve 7 Haziran seçimiyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişiye eğitim verildiğini anlatan Güven, sandık kurulu başkanlarıyla bina sorumlularına oy verme günü seçime yönelik bilgilendirme maksatlı toplam 3 milyon 518 bin kısa mesaj gönderildiğini, bu mesajların sandık kurulu üyeleriyle paylaşıldığını kaydetti.

YSK olarak e-posta adreslerini seçmen sorgulama sayfasına kaydeden vatandaşlara seçim süreci hakkında bilgilendirme amaçlı e-posta gönderildiğini dile getiren Güven, bu dönemde yurt içi ve yurt dışında toplam 574 bin 469 kişiye seçimle ilgili bilgilendirme amaçlı e-posta gönderildiğini söyledi.

Seçim günü elektrik kesintisine ilişkin kurula herhangi bir itiraz yapılmadığının altını çizen Güven, ilçe birleştirme tutanaklarının alınması işlemlerini takip etmek isteyen siyasi partilerin aday ve müşahitleri, bağımsız adaylar ve müşahitleriyle ilçe seçim kurulundaki siyasi parti temsilcilerinin bu işlemleri daha rahat izleyebilmesi için projeksiyon cihazları kullanılarak, işlemlerin ilçelerde büyük ekranlara yansıtıldığını belirtti.

Başkan Güven, "Bu tedbirler ve eğitimle seçimler, şeffaf, güvenli ve hızlı şekilde gerçekleştirilmiştir. Kurulumuzca maddi hatanın düzeltilmesine ilişkin sonucu değiştirmeyen bir kaç itirazın dışındaki tüm itirazlar reddedilmiştir. 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı, Adalet ve Kalkınma Partisi 317, Cumhuriyet Halk Partisi 134, Halkların Demokratik Partisi 59, Milliyetçi Hareket Partisi 40 olarak tespit edilmiştir" diye konuştu.

Sadi Güven, yurt içi seçime katılım oranının yüzde 84.40, yurt dışı seçime katılım oranının ise yüzde 40.01 olduğunu bildirdi.

GENEL SEÇİMLERİN SONUÇLARI

YSK'da seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Güven, yurt içi, yurt dışı, gümrük kapıları ve genel sonuçlarının rakamlarını paylaştı.

Buna göre, yurt içinde 54 milyon 49 bin 940 kayıtlı seçmenden 47 milyon 239 bin 370'i oy kullandı. Bu oyların 46 milyon 555 bin 267'si geçerli, 684 bin 103'ü geçersiz sayıldı. Seçime katılma oranı yüzde 87,40 oranında gerçekleşti.

Yurt dışında ise 2 milyon 899 bin 69 kayıtlı seçmenin 1 milyon 159 in 871'i sandığa gitti. 1 milyon 147 bin 692 oy geçerli, 12 bin 179 oy geçersiz kabul edildi. Yurt dışında katılım oranı yüzde 40,01 oldu.

Gümrük kapılarında 138 bin 454 seçmen oy kullanırken, bu oyların 137 bin 272'si geçerli, bin 182 oy da geçersiz sayıldı. Katılım ise yüzde 4,78 olarak hesaplandı.

Toplamda, 56 milyon 949 bin 9 kayıtlı seçmenden 48 milyon 537 bin 695'i sandığa gitti. Oyların 47 milyon 840 bin 231'i geçerli, 697 bin 464'ü geçersiz kabul edildi. Seçime katılım oranı ise yüzde 85,23 olarak belirlendi.

YEMİN 17 KASIM SALI GÜNÜ

Yasa gereği TBMM Genel Kurulu'nun kesin seçim sonuçlarının açıklandığı günü takip eden 5. gün saat 15.00'te toplanması gerekiyor. Bu kapsamda, TBMM Genel Kurulu, 17 Kasım Salı günü toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

YENİ HÜKÜMET NE ZAMAN KURULACAK?

Meclis Başkanlığı Seçimi'nde AK Parti’nin mevcut TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ı tekrar aday göstermesi bekleniyor. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yu, yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek.

YENİ HÜKÜMET

Hükümet programının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasından itibaren iki gün geçtikten sonra program görüşmeye açılacak.

276 milletvekili "güvensizlik oyu" kullandığı takdirde TBMM Başkanlığı, Bakanlar Kurulu’na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını açıklayacak.

Bu sürecin Kasım ayının son günleri ile Aralık ayının 1’inci haftasında tamamlanması bekleniyor.