BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Zuckerberg'in milyar dolarlık inanılmaz hatası

Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp’in kurucularından Brian Acton’ın yıllar önce Facebook’a yaptığı iş başvurusunun reddedildiği öğrenildi.

Abone ol

Facebook, popüler mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp'i 19 milyar dolara satın aldı ama Zuckerberg'in yıllar önce hayatının hatasını yaptığı ortaya çıktı.

Milyonlarca kullanıcısı olan uygulamanın yaratıcılarından Brian Acton’ın 2009 yılında Twitter ve Facebook’a iş başvuru yaptığı öğrenildi. O zamanlar Yahoo’da 11 yıllık deneyimli bir mühendis olarak çalışan Acton, yeni bir iş arayışına girdi.

FACEBOOK İŞ BAŞVURUSUNU REDDETTİ 

Acton, Twitter ve Facebook’a başvuruda bulundu. Önce Twitter’dan ret cevabı alan Acton, Facebook’a da kabul edilmedi. Acton bu haberi Twitter hesabından “Facebook beni reddetti. Muhteşem insanlarla tanışmak için çok iyi bir fırsattı. Bir sonraki macerayı dört gözle bekliyorum” sözleriyle duyurdu.

BU PROJE İÇİN ALDI

Facebook’un dünyanın geri kalanına internet sağlamak için Internet.org isimli bir projesi bulunuyor. Bu proje ile Afrika kıtası gibi bölgelere ucuz formüllerle internet götürülmesi hedefleniyor. Whatsapp’in internet altyapısının ise bu iş için biçilmiş kaftan olduğu ifade ediliyor.

BU KEZ MİLYAR DOLARLA ALDILAR

Acton aylar sonra, beklediği maceraya kavuştu ve Yahoo’dan iş arkadaşı Ukrayna göçmeni Jan Koum ile Whatsapp’i geliştirdi. Acton’ın iş başvurusunu geri çeviren Facebook için “Zuckerberg, milyar dolarlık bir hata yapmış” yorumu yapıldı.

ÇOCUKLUK ANISIYLA YAPMIŞ

Jan Koum, dünya çapında 190 milyon kişi tarafından kullanılan whatsapp uygulamasını gözetim altından yaşadığı Sovyet dönemindeki çocukluk anılarından ilham alarak yarattığını ifade etti. 2009’da Facebook’un Brian Acton’u reddetmesi, Acton ve Koum’mu bugün milyarder iki ortak yaptı.

19 MİLYAR ABARTI BİR RAKAM DEĞİL Mİ?

Satın alma gerçekleştikten sonra Whatsapp’in fiyatını aşırı abartılı bulan çevrelerde çıktı. Çünkü şirketin yıllık cirosu sadece 450 milyon dolar civarında. Konuyla ilgili olarak soru Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e de soruldu. Zuckerberg Whatsapp için 19 milyar dolar ödeyeceklerini çünkü şirketin potansiyeline inandıklarını söyledi.

TÜRK TELEKOM'U İKİYE KATLADI

Whatsapp'ın ne kadar yüksek bir meblaya satıldığı izah etmek için Türkiye'nin en değerli şirketlerinden örnekler verelim.

Borsa İstanbul'da piyasa değer en yüksek olan şirket Garanti Bankası. Garanti'nin piyasa değeri ise şu anki kur ile 11,7 milyar dolar civarında. 

*Türk Telekom: 9.3 milyar dolar
*Tüpraş: 4,84 milyar dolar

1 MİLYAR KULLANICISI VAR

Whatsapp’in şu anda 1 milyar kullanıcıya koştuğunu söyleyen Zuckerberg aynı zamanda mesajlaşma servisi ile dünyanın 3’te 2 sine internet ulaştırabileceklerini söyledi. Facebook'un kurucusu saydığı bu nedenlerden ötürü Whatsapp'in çok değerli bir uygulama olduğunu belirtti ve 19 milyar dolarlık bedelin aşırı olmadığının sinyalini verdi.

ÖDEME NASIL OLACAK?

19 milyar dolarlık rakamın Facebook 4 milyar dolarını nakit ödeyecek. 12 milyar dolar değerinde de Facebook hissesini WhatsApp’e verdi.

Face önümüzdeki 4 yıl boyunca hisselerden kazanılacak paydan mesajlaşma servisine 3 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı. 

Dünyada en çok kullanılan mesajlaşma servisi olan Whatsapp’in 450 milyon civarında kayıtlı üyesi bulunuyor.

Bu üyeler servisi kullanmak için her yıl 0.99 dolar ödüyor. Whatsapp’ten sonra ise en çok kullanılan mesajlaşma servisi ise 300 milyon kullanıcıya sahip olan Japan’s Line. Japan’s Line’ı 270 milyon aktif kullanıcı ile WeChat izliyor.