BIST 8.715
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.240,68
HABER /  GÜNCEL

Zorunlu trafik sigortası düzenlemesi yeni dönem

Zorunlu trafik sigortasına ilişkin genel şartları yeniden düzenleyen uygulama Haziran ayında hayata geçiyor.

Abone ol

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem 1 Haziran 2015'te başlıyor. Bu kapsamda sigorta teminat türleri, "maddi zararlar teminatı", "sağlık giderleri teminatı", "sürekli sakatlık teminatı" ve "destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı" olarak belirlendi.

Sağlık giderleri teminatı, protez organ bedelleri de dahil olmak üzere yapılan tüm tedavi giderlerini içerecek.

Kaza nedeniyle mağdurun tedavisine başlanmasından itibaren mağdurun sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile trafik kazası nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri teminatı kapsamında olacak.

Sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğunda olacak, ilgili teminat dolayısıyla sigorta şirketinin ve güvence hesabının sorumluluğu da sona erecek.

Kaza nedeniyle mağdurun sürekli sakatlık oranının raporla belirlenmesinden sonra ortaya çıkan bakıcı giderleri de teminat limitleri ile sınırlı olmak koşuluyla sürekli sakatlık teminatı kapsamında değerlendirilecek.

TEMİNAT DIŞINDA KALAN HALLER

Uygulama ile teminat dışında kalan hallerde de çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, ilgili Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemlerinde ve bu eylemlerden doğan sabotajda kullanılan araçların neden olduğu ve Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalının sorumlu olmadığı zararlar teminat dışında olacak.

Ayrıca, aracın terör eylemlerinde kullanıldığını veya kullanılacağını bilerek binen kişilerin zarara uğramaları nedeniyle ileri sürecekleri talepler, aracı terör ve buna bağlı sabotaj eylemlerinde kullanan kişilerin talepleri de bu kapsamda değerlendirilecek.

Gelir kaybı, kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi zarar verici olguya bağlı olarak oluşan yansıma veya dolaylı zararlar nedeniyle yöneltilecek tazminat talepleri de teminat dışında kalacak.

Düzenleme ile sigortalının, olayı ihbar süresi de 5 günden 10 güne çıkarıldı.

YENİSİ YERİNE ORJİNAL PARÇA İFADESİ

Yapılan düzenleme ile "eşdeğer parça", "orijinal parça" tanımları da yapıldı.

Kaza tarihine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orijinaliyle, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecek.

ONARIM MASRAFLARI

Onarım masraflarının zarar gören aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılacak.

Bu durumda, aracın ilgili mevzuat doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigortacıya ibraz edilmeden tazminat ödenmeyecek.

FİYATLAR ARTACAK

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen de yeni genel şartların bugüne kadar sigorta şirketleri, sigortalılar ve mağdurlar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne yönelik oldukça detaylı düzenlemeler olduğunu belirtti.

Süreç içerisinde uygulamanın getirdiklerinin tüm kesimler tarafından daha iyi anlaşılabileceğini kaydeden Gülen, "Yedek parça tedarik süreçlerinde değişimler yaşanacak, değer kaybı konusu bugüne kadar yaşamadığımız yeni bir talep getirecek ve rezerv yönetimi çok daha önemli bir konu haline gelecek diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Gülen, hasar takip ve ödeme sistemlerinde değişiklik ihtiyacının ortaya çıkacağını öngördüklerini vurgulayarak, "Tüm bu gelişmeler, maliyetleri dolayısıyla da fiyatları arttıracaktır" dedi.