BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.474,68
HABER /  GÜNCEL

Zorbey davasında polis memuruna 12 yıl ceza

AYDIN’da cezaevine götürüldüğü esnada annesi ile vedalaşırken polisin elinden kaçan ve kendisini yakalamak isteyen polisin ateş etmesi sonucu hayatını kaybeden Mahir Zorbey Demirkaya davası sonuçlandı. Hâkim değişikliği sonrasında kısa sürede sonuçlanan davada Polis Memuru Murat S. 12 yıl ceza aldı. 

Abone ol

Aydın’da 5 Mart 2012 günü polis tarafından gözaltına alınan ve asker firarisi olduğu gerekçesi ile çıkarıldığı mahkemeden Askeri Cezaevi’ne sevk edilen 21 yaşındaki Mahir Zorbey Demirkaya, bir anlık dalgınlıktan faydalanarak kolluk kuvvetlerinin elinden kaçmıştı. Kaçarken Aydın Adliyesi yanındaki Ayakkabıcılar Çarşısı’na giren Demirkaya ile polis arasında kovalamaca başladı. Kaçan şahsı durdurmaya çalışan polis önce havaya uyarı ateşi açtı. Kaçmaya devam eden Mahir Zorbey Demirkaya, Bedesten Çarşısı yakınlarında Murat S. isimli polisin tabancasından çıktığı belirtilen kurşunla başından ve omuzundan yaralandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Mahir Zorbey Demirkaya hayatını kaybetti. Polis gözaltına alındı ve bir süre tutuklu kaldı.

Aydın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık polis memuru Murat S.’nin taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, kastın aşılmadığı kanaatine varılarak cezanın 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına dönüştürülmesine, paraya çevrilmemesine karar verilmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin cezayı az bulup 12 Yıl istemesine karşın Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi direnme kararı almıştı. Son olarak 10 Aralık 2018 tarihinde görülen dava sonucunda Polis Memuru Murat S. 12 yıl ceza aldı. Hayatını kaybeden Mahir Zorbey Demirkaya’nın yakınları mahkemenin daha önce verdiği cezayı az bulduklarını, Polis Memuru Murat S:’nin 12 yıl ceza almasından sonra adaletin bir nebze de olsa yerine geldiğini söyledi. Zorbey Demirkaya’nın ağabeyi Ulaş Demirkaya; “Daha önce neredeyse para cezasına çevrilebilen bir ceza ile ilgili polis memuru bu olaydan kurtulacaktı. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Kardeşim 21 yaşındaydı henüz ve tek suçu asker kaçağı olmaktı. Terörist değil, azılı bir katil değil. Yalnızca asker kaçağı.. Biz 12 yılın da yeterli olmadığını düşünüyoruz ancak yine de önceki aldığı cezaya nazaran yüreğimize su serpildi” dedi.

Asker firarisine hüzünlü vedaAsker firarisine hüzünlü vedaAsker firarisine hüzünlü vedaAsker firarisine hüzünlü vedaHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN