BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.505,82
HABER /  GÜNCEL

Zonguldak'ta kahvehanede dini sohbet

Zonguldak Müftüsü Nuh Korkmaz, kıraathane, çay ocağı ve kafeterya gibi mekânlarda sorulu cevaplı sohbet dersi başlattı.

Abone ol

Kent merkezinde her hafta farklı mahalledeki kahvehanelere giderek vatandaşlarla bir araya gelen Müftü Korkmaz, ecdadın eski köy odalarındaki sohbet uygulamasını yeniden canlandırıyor.

Bahçelievler Mahallesi’nde Selimiye Camii'nde namazdan sonra cami cemaati ve mahalle sakinleri Mahzen Kafe isimli kıraathanede toplayan Müftü Korkmaz, sohbetin çay bölümünde ise vatandaşların sorularını cevaplandırdı.

İLGİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Din adamları olarak toplumu bilgilendirme görevleri bulunduğunu anlatan Korkmaz, “Maksadımız ecdadın eskiden köy odalarındaki kahve ruhunu canlandırmaktır. Çünkü onlar köy odalarında oturmuşlar, Muhammedî, Sîret ve Kara Davut kitaplarını okuyarak dinlerini öğrenmişler. Öğrendiklerini muhafaza etmişler. Biz de sorulu cevaplı bir sohbet başlattık. Burada karşılıklı sohbet programlarını mahallemizde başlattık, inşallah devam ettireceğiz. Camiden farklı olacak. Çünkü camide vatandaş kalkıp soru soramıyor. Ama burada soru sorma serbestliği var. Hem çaylarımızı içiyoruz hem de sohbetimizi ediyoruz. İlgi günden güne artıyor. İlk güne göre bugün daha çok kalabalık. Üniversite talebelerimiz geldi. Hatta aramızda Somalili Muhammed isimli kardeşimiz de geldi. Kendisiyle Arapça konuşuyoruz.” dedi.

MANEVÎ GIDAYA DA İHTİYAÇ VAR

İnsanların maddi ihtiyacı olduğu kadar manevi ihtiyacının da bulunduğunu hatırlatan Korkmaz, şunları söyledi: “Türkiye’de artık kıraathanelere insanlar sığınmak için geliyorlar. O sığınma yerlerinde insanların ruhlarını da tatmin etmek lazım. Manevî gıdaya da ihtiyaç var. Üç vakit yemek yeriz, su içeriz; ama ruh ve kalp de gıda istiyoruz. Onları da bu şekilde kitap okuyarak, dini sohbetler yaparak tatmin etmek amacıyla bu şekilde toplantılarımızı sürdüreceğiz inşallah.”

VATANDAŞLAR ÇOK MEMNUN

Müftülüğün bu uygulamasından vatandaşlar da oldukça memnun. Mahalle sakinlerinden Hamit Arslantürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bizler şimdiye kadar hiç böyle yakın ilgi ve alaka görmedik. Din artık geniş kesimlere yayıldı. Yani herkesin ulaşabileceği, konuşabileceği ve yaşayabileceği bir din haline geliyor. Belli yerlerdeki insanlar artık hizmeti vatandaşın ayağına getirmenin gayreti içerisinde. Bu konuda Sayın Müftümüze gönül dolusu başarılar diliyorum.” dedi.

Müftü Korkmaz’ın toplantısına iştirak eden üniversite öğrencilerinden biri de Somalili Muhammed Aydarus oldu. Müftü Korkmaz ile Arapça konuşan Aydarus, “Bu akşam çok mutluyum. Cami imamımız Hüseyin bey, namazdan sonra müftü beyin sohbet yapacağını söyledi. Ben de kabul ettim ve buraya geldim. Müftü bey dinimizi anlattı, Peygamber Efendimizden bahsetti. El hamdülillah çok mutluyum.” dedi.

Mahallede ikamet eden gazeteci Adnan Küçükvar ise oyun yeri olarak bildikleri kıraathanelerde dini sohbetin yapılabileceğini gördüklerini anlattı. Küçükvar, “İnşallah önümüzdeki günlerde bu toplantılar devam ettikçe vatandaşların din bilgisi artacaktır. Böylece hem vatandaşların fert olarak dinimize katkısı olacak, hem de cami cemaatinin sayısı artmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

Bu toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Selimiye Camisi İmam-Hatibi Hüseyin Berber ise şunları söyledi: “Çeşitli vesilelerle camiye gelemeyen vatandaşlarımıza da ulaşma adına Müftümüz böyle bir etkinlik tertip edilmesini tavsiye etmişti. Biz de kahvehane işletmecisi kardeşimize teklif ettik, kabul ettiler. Burada farklı simaları görmek çok mutluluk verici.”

Sohbete ev sahipliği yapan Kıraathane işletmecisi Şeref Çelikkartal ise insanların bazı şeyleri daha iyi öğrenmesi için bu tür etkinliklerin gerekli olduğunu kaydetti.