BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.436,42
HABER /  EKONOMİ

Zirveye çıkan dolar pusuya yattı!

Dolar/TL 6 ayın zirvesinin hemen altında 2.2384 seviyesinden işlem görüyor. Doların gözü kulağı ise bugünkü hazine ihalelerinde.

Abone ol

Haftanın ilk işlem gününü 2.2450/2.2463 seviyesinde kapatan dolar/TL kuru bu sabah 08.50'de 2.2378/2.2384 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.5567/2.5577 seviyesindeydi.

Son haftalarda dolarda yaşanan değer kazancı ile birlikte dolar/TL son altı ayın zirvesinin hemen altında işlem görürken bugün piyasada 2 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin yeniden ihraçları takip edilecek.

Bugün gerçekleştireceği iki ihale ile aylık borçlanma programını tamamlayacak olan Hazine'nin Eylül ayını, hedeflerine paralel tamamlaması için bugün 3.2 milyar TL'si piyasadan, 3,4 milyar TL borçlanması yeterli olacak. Bu ay gerçekleştirdiği üç ihale ve opsiyonlar ile 3.96 milyar TL'si piyasadan 6.6 milyar TL borçlanma gerçekleştiren Hazine 7.2 milyar TL'si piyasadan 10 milyar TL iç borçlanma öngörüyordu. Dün 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, spot kapanışta ortalama yüzde 9.51, valörde son işlemde saat 1650'de yüzde 9.47 seviyesindeydi. 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.24 seviyesindeydi. Kurda ise Eylül başlarında ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışı zamanlamasına ilişkin belirsizlik ile başlayan dolardaki değer kazancı süreci TL'yi baskı altında tutmayı sürdürüyor.

2.25'İ TEST ETTİ

Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören kur dün 2.2483 ile altı ayın zirvesini test etti. Fed geçen hafta açıkladığı son faiz toplantısı tutanaklarında faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede "hatırı sayılır bir süre" daha tutacağını yinelemesine karşın, harekete geçtiğinde borçlanma maliyetlerini beklenenden daha hızlı yükseltebileceği işaretini verdi.

FISHER BASKIYI ARTIRDI

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'ın Cuma günü ilk faiz artışının baharda olmasını beklediğini açıklamasının ardından kurda baskı hızlandı. Son dönemde Fed'in para politikası nedeniyle dolarda küresel bazda görülen değer kazancına dikkat çeken bankacılar Fed yetkililerinden gelecek her türlü açıklamanın yakından izleneceğine dikkat çekiyor. Dün akşam ise New York Fed Başkanı William Dudley Fed'in yaptığı yönlendirme ilk faiz artırımının zamanlamasına yönelik "kurşun geçirmez" bir taahhüt olmadığını, faizde ise sıfır alt eşiğinin uygun olan kısa sürede bırakılması gerektiğini belirtti. Kurda yaşanan gevşemede Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının yetkisi dahilinde olan tüm alışılagelmedik araçları kullanmaya hazır olduğunu söylemesi de destek oldu. Bu sabah saatlerinde dünkü seviyelerin altında güne başlayan kurda yurtdışı veriler de takip edilecek.

PPK BEKLENİYOR

Yurtiçinde piyasalar için bu haftanın en önemli gündem maddesi Merkez Bankası'nın Perşembe günkü Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül ayı PPK toplantısında politika faizini sabit bırakması beklenirken, sınırlı sayıda katılımcı faiz koridorunun üst bandında indirim öngörüyor. Öte yandan İslam Devleti (İD) adlı örgütün militanları tarafından Haziran ayından bu yana rehin tutulan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun 49 personeli hafta sonunda serbest kaldı. İD'ye karşı ABD öncülüğünde oluşturulmaya çalışılan uluslararası koalisyonun askeri operasyonlarına destek vermeyeceğini ve koalisyonun sadece "insani yardım" operasyonlarına dahil olacağını açıklayan Türkiye'nin bu politikası, rehinelerin serbest kalması ardından yeniden sorgulanıyor. Ancak yetkililer ve analistler da Türkiye'nin izleyeceği politikada radikal bir değişim yaşanmasını beklemiyor.