BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
HABER /  GÜNCEL

Zeytinlik yasa tasarısıyla ilgili son dakika gelişme!

Zeytinlik yasa tasarısıyla ilgili son dakika haber Ankara'dan geldi. Meclis'ten komisyona çekilen Zeytinlik yasasındaki tartışılan madde için de müjdeli haber var. O madde tasarıdan çıkarılıyor.

Abone ol

Hükümet kamuoyunda oluşan tepkiyi dikkat aldı ve Zeytinlik yasa tasarıyla ilgili flaş bir adım attı. Zeytinlik yasa tasarında yer alan ve büyük tepkilere sebep olan madde tasarıdan çıkarılıyor. Zeytinlik yasa tasarısı tepkiler üzerine geçen hafta komisyona geri çekilmişti.

Tam adı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” olan 3573 sayılı kanunda yapılması öngörülen değişiklikle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle zeytinlikleri fabrika gibi sanayi alanlarına açıyordu.

Tasarıdaki değişikliğe göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasına dair kesin yasak kaldırılıyordu.

Yasa maddesinde “Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından” izin verilebileceği bildiriliyordu.

ZEYTİNLİK TASARISI NOTLARI
*Zeytinlikleri yok edeceği endişesi yaratan tasarı daha önce 6 kez meclisten geri dönmüş bir tasarı.

*Tarkan zeytinlik tasarına tepki gösteren ilk isim oldu. Sanatçı Twitter hesabından şunları yazmıştı : “Bir ülkenin en büyük nimeti, değeri onun doğasıdır. Zeytin ağaçları Anadolu’nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın”.*

-Tarkan’ın zeytinlik açıklamasına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü verdiği yanıtla olay olmuştu. Bakan şöyle demişti : "Tarkan'ın zeytinlikleri mi varmış, ne yapacakmış zeytinlikleri?”

-Ünlü şef Arda Türkmen instagramında şunları yazdı: Türkiye'deki zeytin agaçları, İspanya İtalya gibi diğer ülkelerdeki zeytin ağaçlarından çok daha yaşlı, eski ve güzel meyveli ağaçlardır ... O yüzden Türkiye'deki zeytinlerin yagı, lezzeti eşsizdir... Zeytin kutsaldır, zeytine, zeytinliklere kıymayın ağalar!