BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  GÜNCEL

Zekeriya Öz'e meslekten ihraç şoku şimdi ne yapacak

HSYK'dan gelen son dakika karara göre Savcı Zekeriya Öz meslekten ihraç edildi. Peki Öz bu durumda ne yapacak? İşte cevabı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında 'meslekten ihraç' kararı gündeme bomba gibi düştü. 17-25 Aralık dönemi hükümet-cemaat ilişkilerinin gerginleşmesiyle birlikte yaptığı çıkışlarla ön plana çıkan kilit savcılardan  Savcı Zekeriya Öz, şimdi ne yapacak, bu karara karşı çıkmak için hukuki olarak herhangi bir adım atacak mı?

DAHA ÖNCE MESLEKTEN İHRAÇ İHTİMALİNİ DÜŞÜNMÜŞ

HSYK'nın 5'e 2 oy çokluğuyla aldığı 'meslekten ihraç' kararı verilen savcılardan Zekeriya Öz, 18 Şubat'ta BBC Türkçe'ye verdiği röpğortajda, kendisinin meslekten ihraç olasılığı üzerine sorulan "HSYK'dan hakkınızda ihraç kararı çıkarsa ne yapacaksınız?" sorusuna şöyle yanıt vermişti:

"ALLAH'IN İZNİYLE AÇ KALMAYIZ"

"Allah'ın izniyle aç kalmayız. İnsan hakları mahkemesine (AİHM) kadar giden, Danıştay, Anayasa Mahkemesi'nde dava süreçlerindeki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. HSYK'nın son yaptığı atamalara bakıldığında, birçok suç işlemiş, mahkumiyet cezası almış hatta hapis cezası almış, Yargıtay'da yargılanmış, hapis cezası almış yargı mensuplarını yargının en üst noktası olan Yargıtay üyeliğine atadığı bir dönemde benimle ilgili zayıf, mesnetsiz ve sonradan üretilmiş iddialarla ilgili böyle bir ihraç kararı vermeleri durumunda ben zannediyorum ki onlar ölene kadar vicdanlarında bu tür haksız, hukuksuz kararlarla mücadele edeceklerdir. Kendi vicdanlarından kaçamayacaklardır."

zekeriya-oz.20150512145819.jpg

"BİZİ NİYE AÇIĞA ALDINIZ?"

Öz, BBC Türkçe'ye verdiği o röportajda ayrıca, HSYK'nın kendisini niye açığa aldığını bilmeden bir 'açığa alma' işlemi gerçekleştirdiğini öne sürerek "(...) şu anda bizim maruz kaldığımız durum yani HSYK'nın bizi açığa alması konusu... Bizi niye açığa aldıklarını bilmiyorlar. Biz diyoruz ki "Bizi niye açığa aldınız? Bunu bir gerekçesini söyleyin veya dosyamı gönderin." "Sizin dosyanız henüz ikinci daireye gelmedi. Üçüncü daireden imzadan çıkmadı" diyor. Yani önünde olmayan bir dosyayla bir hakim, savcı hakkında, Türkiye'de çok ciddi davalara bakmış, Türkiye'nin belki de hem askeri vesayetten kurtulması hem de Avrupa Birliği'nde itibarını kazanmasını sağlayacak davalara bakmış bir hakim savcıya, bir savcıya bu tür bir muameleyi yapan insanların hak hukuktan bahsetmesinin zaten gereği yok." demişti.

ZEKERİYA ÖZ'DEN SERT TEPKİ

Ergenekon davalarının olay savcısı olarak bilinen Zekeriya Öz'ün tepkisi gecikmedi. HSYK'nın ihraç kararına Twitter hesabından tepki gösteren Zekeriya Öz, kararın yok hükmünde olduğunu iddia etti kurulun milletten özür dilemeye çağırdı.

screen-shot-2015-05-12-at-2.16.33-pm.png

HSYK 2. DAİRESİ'NDEN İHRAÇ AÇIKLAMASI

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Öz, ihraç kararı hakkında "Kurulda kararları bütün üyeler kendi vicdani kanaatine göre verir, kimseden etkilenmesi söz konusu değişldir." dedi.

KARAR 69. MADDENİN SON FIKRASINA GÖRE ALINDI

Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten hâkim ve savcıları 30 Aralık'ta açığa almıştı. Hakim ve savcılar için 3 Mart'ta yargılama izni verilmişti.