BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,16
ALTIN 2.323,52
HABER /  MEDYA

Zekeriya Öz kehaneti 5 yıl önce söylemişti

Ergenekon davasından yargılanan Gazeteci Vedat Yenerer, 5 yıl önceki duruşmada bakın Zekeriya Öz ile ilgili ne söylemiş?

Abone ol

Gazeteci Vedat Yenerer, 2010 yılında Silivri'de görülen duruşmasında "Bu savcıların kaçmaları beş yıl bile sürmeyecek! Daha kısa zamanda kaçacaklar!" iddiasında bulunmuş.

Bu ilginç ayrıntıyı köşesine taşıyan Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, "Zekeriya Öz kaçtı. Vedat hâlâ o davadan yargılanıyor!" diye tepki gösterdi.

Ergenekon baskınlarında Vedat’ın evinde yapılan aramada bulunan Avusturya-Macaristan imparatorluğu döneminde yapılmış 135 yıllık antika tüfeğin “silahlı terör örgütü üyesi” olma gerekçesiyle Yenerer'in tutuklandığına dikkat çeken yazar, o silahın haber için gittiği Erbil’de bir antikacıdan 75 dolara satın alındığını yazdı.

vedat.20150813095027.jpgVedat Yenerer

Savaş fotoğrafları sergisinde dekor olarak kullanmak için alınan silahın çalışmadığını hatırlatan yazar, daha sonra 1 sene Silivri'de yatan Yenerer'in 2010 yılında Ergekekon davasında mahkeme başkanına hitaben yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı:

BU SAVCILARIN KAÇMALARI BEŞ YIL BİLE SÜRMEYECEK

“Sayın başkan, bu savcılar bu kirli tezgahın hesabını yüce Türk mahkemelerinde er geç vereceklerdir. Bağımsız, tarafsız, dürüst ve liyakat sahibi bir savcının asla suça konu etmeyeceği saçma iddialarla, terör örgütüyle irtibat yakıştırmasında bulunuyorlar. Hükümet ve irtica muhaliflerinin susturulması için iftira atmak, tertip düzmek, yargımız adına utanç vericidir. Benim bir gazeteci olarak öngörüm… Bu savcılar kaçacaklar! Beş yıl sonra kaçacaklar demiştim ama, bir düzeltmede bulunmak istiyorum efendim, bu savcıların kaçmaları beş yıl bile sürmeyecek! Daha kısa zamanda kaçacaklar! Yargılamanın başından beri gömüldükleri koltuklarında her geçen gün biraz daha kaybolmaları, iddianamede ortaya çıkan hukuka aykırı, ahlaka aykırı gerçekler karşısında işi pişkinliğe vurmaya çalışmaları, sırıtmaları, benim bu öngörüde bulunmamı sağlıyor.”

Yazının tamamı için

VEDAT YENERER KİM?

Cumhuriyet’te, Show Tv’de, Star’da, Kanal D’de, Habertürk’te çalıştı, Yeniçağ gazetesinde köşe yazdı, belgeseller çekti, Türkiye’nin en deneyimli savaş muhabiriydi, 75 ülkede haber takip etti, fotoğraf sergileri açtı, 10 tane kitap yazdı, İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesinde uluslararası habercilik dersi verdi, şu anda 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nde terör ve Ortadoğu uzmanı olarak çalışıyor.

zek.jpg

Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti. Öz'ün son görüntüsü kameralara böyle yansımıştı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurt dışına kaçan eski savcılar Öz ve Kara'nın iadesi için Dışişleri Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı'na "Difüzyon Mesajı" gönderdi.

DİFÜZYON NEDİR?

Difüzyon Mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs'ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, ve Mehmet Yüzgeç'in meslekten ihracına karar vermişti.

Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmuştu.

Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.

Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesine sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.

Yapılan aramalar sonucunda Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.

Yüzgeç'e ise henüz ulaşılamadı.