BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,66
ALTIN 2.523,36
HABER /  GÜNCEL

Zekeriya Öz ile 3 savcıya HSYK'dan şok karar

HSYK, 17-25 Aralık soruşturmaları savcılarının itirazını reddetti. 4 savcı ve bir hakimin ihracı kesinleşti. Firari olan Zekeriya Öz artık geri dönemeyecek.

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 17-25 Aralık soruşturmaları savcılarının itirazını reddetti. 4 savcı ve bir hakimin ihracı kesinleşti.

İhracı kesinleşen savcılar: Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karakoç.

Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar veren HSYK 2. Dairesi, soruşturma sonunda bu kişileri meslekten ihraç etmişti.

Zekeriya Öz bir dönemin kudretli ismiydi. Cemaate yönelik Paralel Yapı operasyonlarında hakkında gözaltı kararı çıkınca yurt dışına kaçtı.

İhraç kararı, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmü gereğince alınmıştı.

İhraç edilenlerin, bu karara ilişkin yeniden inceleme talepleri ise HSYK 2. Dairesince reddedilmişti. Hakim ve savcılar, karara karşı Genel Kurul'a itiraz etmişti.

İLİŞİKLERİ TÜMDEN KESİLDİ

HSYK Genel Kurulu da itirazları reddetti. Böylelikle meslekten ihraç kararlarıyla ilgili itiraz süreçleri tamamlanmış oldu ve bu kişilerin meslekle ilişikleri tümden kesildi.

Öz, Kara, Akkaş, Yüzgeç ve Karaçöl, HSYK'nın bu kararına karşı Danıştay'da dava açabilecek.

"HSYK AYRIM YAPMAZ"

HSYK 2. Daire Başkanı Yılmaz, konuyla ilişkin olarak "Hukuk dışına çıkan kim olursa olsun, hangi kişiye karşı hukuk dışılık yapılırsa yapılsın HSYK bunun karşısında olmalı. HSYK, yetki aşımı, kanunsuzluk şuna yapıldı, buna yapıldı diye ayrım yapmaz." dedi.