BIST 9.555
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.487,01
HABER /  SAĞLIK

Zeka arttırıcı ilaç takibe alındı

Limitless filmindeki beyin geliştiren ilaçtan üreten girişimcileri Bakanlıklar incelemeye aldı.

Abone ol

‘Limitless’ isimli filmden ilham alan Türkiye ’nin uyanık internet girişimcileri, fırsatları değerlendirmede sınır tanımıyor. NZT 48 isimli ilacın kullanıcıların zekâlarında ciddi farklar oluşturduğunun anlatıldığı Hollywood yapımı filmden esinlenen girişimciler, internette birkaç aydır faaliyet gösteren ‘NZT48’ isimli sitelerde söz konusu mucizenin gerçek olduğunu ileri sürerek, 49 TL’ye ‘NZT48’ isimli ilacı pazarlıyor.

Radikal'in haberine göre Tarım Bakanlığı’ndan izinleri olduğunu belirten üretici firma yetkilileri, “Genel bir izin. Her ürün için ayrıca izin almamıza gerek yok” dedi. “Zekâ seviyesinde maksimum artış sağlayın, beyin gücünde yüzde 100 artış yaşayın, uykusuzluğu hayatınızdan çıkarın” sloganlarıyla satılan ürünle ilgili olarak Tarım Bakanlığı ise, “Bu ürünle ilgili ihbar aldık. İnceledik, içeriğinde ilaç etken maddesi niteliğinde herhangi bir madde yok. Ancak yanıltıcı ve abartılı tanıtım yapmaktan dolayı hem biz işlem yaptık, hem de Gümrük Bakanlığı’na bildirimde bulunduk” açıklamasında bulundu.

FİLM GERÇEK OLDU

Ünlü aktör Robert De Niro’nun da oynadığı 2011 yılı yapımı “Limitless” filminde, Eddie (Bradley Cooper) isimli New Yorklu bir yazarın beyninin tüm kapasitesini kullanabileceği bir ilaçla tanışmasının ardından başından geçenler anlatılıyor. Filmde mucizelere konu olan ilacın ismi ise NZT48 olarak geçiyor. 49 TL’den satışa sunulan ilaç ‘Limitless filmi gerçek oldu’ sloganıyla satılıyor. Tamamen bitkisel içerikli olduğu belirtilen ilacın vaat ettikleri ise “Zekâ seviyesinde maksimum artış, daha hızlı düşünme-anlama yeteneği, hafızanızı yüzde 100’e kadar geliştirin, uykusuzluğu hayatınızdan çıkarın, panikatak-stres-halsizlik bitti, yorgunluk, unutkanlığın ve stresin çözümü” olarak sıralanıyor. Ürünle ilgili olarak verilen telefon numaralarında müşteri temsilcileri, “Filme bu ilaç konu oldu. Orada biraz abartılı. Ama güvenilir bir şekilde kullanabilirsiniz” telkininde bulunuyor. İlacı üreten firma yetkilisi ise sorularımıza, “Bitkisel içerikli bir ürün. Tarım Bakanlığı’ndan iznimiz var. Genel bir izin. Her ürün için izin almamız gerekmiyor” yanıtını verdi.

HAKKINDA İŞLEM VAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Bu konu bize de intikal etti ve araştırma yaptık” değerlendirmesinde bulunuldu. Üründe ilaç etken maddesi tespit etmediklerini belirten bakanlık yetkilileri, yanıltıcı ve abartılı bilgiler içeren reklam yapmaktan dolayı firmaya yaptırım uyguladıklarını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na da Tüketici Yasası kapsamında işlem yapmaları için bildirimde bulunduklarını söylediler.