BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Zarrab davası BM'ye mi taşınıyor? Uluslararası eşkiyalık...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Reza Zarrab davasıyla ilgili "Devletler, 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse, buna uluslararası eşkıyalık denir" dedi. Türkiye'nin davayı BM'ye taşımaya hazırlandığını söyledi.

Abone ol

ABD'de sanık iken tanıklığa geçip itiraflarda bulunan Reza Zarrab davasıyla ilgili AK Parti'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'tan flaş bir çıkış geldi. Türkiye'nin davayı BM'ye taşıyacağını üstü kapalı olarak kabul eden Şentop, Zarrab'ın ABD'de yargılanmasının, "siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz" niyetiyle yapıldığını belirterek, "Devletler, 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır." dedi.

TÜRKİYE ZARRAB DAVASINI BM'YE Mİ TAŞIYOR?

Bir gazetecinin, "Reza Zarrab davasını BM'ye taşıma yönünde çalışma olduğunu" söylemesi üzerine Şentop, "ABD'deki bu davada, FETÖ'cü bir polis memurunun tanık olarak dinlendiğini gördük. FETÖ'nün beceremediği, eline yüzüne bulaştırdığı bir süreci ABD'nin arkasına sığınarak orada devam ettirmeye çalıştığını görüyoruz. FETÖ'cü bir polis memurunun Türkiye'deki soruşturma ile ilgili, mahkemede bilgi vermesini çok garip karşıladık. Esasen oradaki bu süreç, yargı kılıfı altında sürdürülmeye çalışılan bir süreç." açıklamasını yaptı. 

ABD'NİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile ilgili, Türkiye'deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci. ABD'nin böyle bir yargılama yapma yetkisi yok. Zaten dün de o konu tartışıldı, daha önceki duruşmalarda da tartışıldı. 'ABD kendi koyduğu ambargoya uymayan başka ülkeleri, o ülkelerde faaliyet gösteren şahısları ve şirketleri yargılayabilir mi?' diye dün de orada bir uzmana tanık olarak bu soruyu sordular, hatta savcılar sordular, bunun bir örneğinin de olmadığını söylediler. Savcılar, mahkeme başkanına bunu ifade ettiler. Yani ABD kendisinin daha önce yapmadığı bir uygulamayı, Türkiye ile ilgili burada yapmaya çalışıyor."

ULUSLARARASI HUKUKUN GEREKLERİNİ YAPACAĞIZ

AK Parti'den Bahçeli'nin çağrısına olumsuz yanıt

 "Bunun tek amacı var. Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz gibi bir niyetle yapılıyor. Uluslararası hukuka da aykırı bir şey. Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini, gücünü, imkanlarını kullanacaktır. Bu şekilde bir keyfilik olursa 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse devletler, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, bu anlamda uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır diye düşünüyorum."

BM'YE NE ZAMAN GİDİLECEK?

Mustafa Şentop, "Başvuru tarihi netleşti mi?" sorusuna, "Daha onlara, o detaylara bir şey diyemiyorum." yanıtını verdi.