BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,02
HABER /  MEDYA

Zaman'ın haberi emekli savcıyı şaşkına çevirdi

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, kendisiyle görüşmüş gibi haber yapan Zaman gazetesine tepki gösterdi.

Abone ol

Zaman gazetesi internet sitesi, hiç görüşünü almadığı emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek’in hayali demecine yer verdi.

Petek, Zaman'ın hatasını kabul ettiğini ancak ertesi gün gazetede çıkan düzeltme haberini görünce şaşkınlığının daha da arttığını söyledi.

Kendi adıyla yayınlanan kişisel web sayfasında bu konuya değinen Petek, tepkisini dile getirmekte gecikmedi. Petek'in "İnsan gerçekten hayret ediyor; İki farklı ZAMAN" başlıklı açıklaması şöyle:

ZAMAN Gazetesi, okuyucularını sükutu hayale uğratmaya, asılsız haberlerle algı operasyonuna devam ediyor.

Malesef dün ZAMAN Gazetesi internet sayfasında doğrudan şahsımla ilgili bir yalan haber yayımladı.

Benimle hiçbir görüşme yapılmadığı halde, telefonla görüş alınmış gibi, benim üslup ve tarzımla hiç bağdaşmayan görüşlere yer verildi.

Haber içeriğini ve yalan haberin nasıl yayımlandığını anlatacağım. Ancak bu haber bana 8 Temmuz 2014 tarihli ZAMAN gazetesinde ismimin başlığa taşındığı haberi hatırlattı: “İnsan gerçekten hayret ediyor. İki farklı Reşat Petek” başlıklı bu haberde, görüşlerim çarpıtılarak, ellerinde hiçbir kanıt olmaksızın, maddi manevi sebeplerle bir dönüşüm içine girdiğim iftirası atılıyordu.

Zaman Gazetesinin dünkü nüshasında yine adımın geçtiği haberde yer alan iddiaların aynı gün yalan olduğunun kanıtlanması ve muhabirin sosyal medyada özür dileyerek haberin internet yayınından kaldırılmasını sağlaması, yazıma bu başlığı koymama ve “insan gerçekten hayret ediyor” dememe sebep oldu.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ’ın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ı makamında ziyareti sırasında çekilen fotoğrafın yer aldığı “Yargıdan esas duruşa tepki yağıyor” başlıklı haberde hukukçuların görüşlerine yer veriliyordu.

MUHABİR BEN ZANNEDEREK YANLIŞ BİR KİŞİ ARAMIŞ!

Haberin şahsımla ilgili bölümü ise şöyle:

‘Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek ise Zaman muhabirinin konu ile ilgili sorusuna, “Ben o işlerden hiç anlamam. Görmedim, duymadım, bilmiyorum, evden hiç dışarı çıkmadım.” cevabını verdi. Petek, daha sonra telefonu muhabirin yüzüne kapattı.’

Haberi okuyunca hayretler içinde kaldım. Uzun zamandan beri görüş açıklamadığım ZAMAN muhabirlerine dün de  hiçbir beyanatım olmamıştı. Bu kadar asparagas habere de pes doğrusu diyerek, muhabirlere ulaşmaya çalıştım. Muhabir Elif Eşit; “sizi arayan ben değildim Reşat Bey, arkadaşım görüştü sizinle” dedi. Diğer arkadaşla görüşmeme yardımcı olmasını rica ettim. Sağolsun yardımcı oldu ve diğer muhabir İsmail Genç beni aradı, bir yanlışlık olmuş özür dilerim diyerek, görüş almak için gazeteden telefonumu istediğini, sadece son rakamı benimkinden farklı bir telefon verdiklerini ve aradığında Reşat Petek zannederek, gazetede yayımlanan şekilde aralarında konuşma geçtiğini, ses kaydının da kendisinde olduğunu söyledi.  Devamla, yöneticileriyle görüştüğünü, hatayı düzelttireceğini, gazetede açıklama yapılacağını, tekrar özür dileyip hakkımı helal etmemi söyledi.

BÖYLE HATA MI OLUR?

Hele düzeltme ve özür gazetede yayımlansın görelim, o zaman helallaşmayı konuşuruz. Yoksa dünya ahiret elim yakanızda, hakkımı helal etmem dedim.

Böyle hata mı olur, yıllardır görüşlerimi yayımlayan Zaman beni tanımıyor olamaz, burada beni küçük düşürme ve karalama gayreti açıkça görülen kasıtlı bir durum var itirazlarıma, bir hata olduğunu tekrarlayıp “kasten böyle bir haber yapmak alçaklıktır” dedi. Ben de sözünü onayladım.

Muhabir İsmail Genç bir süre sonra, kısa mesajla, haberin internet yayınında gerekli düzeltme yapıldığını, benim açıklamam olarak yer alan kısmın yayından kaldırıldığını bildirdi.

GAZETE BAKINCA ŞAŞKINLIĞIM VE HAYRETİM DAHA DA ARTTI

İnternet yayınından kaldırılsa da, gazete baskısı n’olacak, hemen düzeltme yayınlanmalı demeden, gazeteye bakınca şaşkınlığım ve hayretim daha da arttı.

Haberin gazetede yer alan bölümünde adım ve bana atfen yayımlanan açıklama yoktu. Haberin diğer kısımları noktasına virgülüne aynı iken, benimle ilgili bölümün yer almayışı, hakkımdaki yalan haberin sehven yapılmadığı, kasten yapıldığı kanaatlerimi doğruluyordu.