BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,31

Zamanı etkin yönetmek için pratik öneriler

Zaman mı sizi yönetiyor siz mi zamanı? Yapmak isteyip de bir türlü yapamadığımız işleri, nasıl yapabiliriz? Zihninizde yönetemediğiniz zamanı, gerçek hayatta yönetemezsiniz. Peki, zamanı zihnimizde nasıl yönetebiliriz? İşte pratik öneriler.

  1. Haftalık yazılı  bir program oluşturun.
  2. Programınız ilk başlarda rahat, uygulanabilir bir program olmasına dikkat edin. İlk başlarda çok yüksek ve ideal programlarla başlamayın. Bu programınızın başlamadan suya düşmesine sebep olur.
  3. Programınız esnek olmalı ve en az ne kadar zaman ayıracağınız mantığına dayalı olmalı.
  4. Günlük yapacağınız rutin işlerinizi bir sıraya koyun ve mutlaka yapacaklarınızı yazın. Yazmazsanız unutma olasılığınız yükselir. Ayrıca, unutmamaya çalıştığınız her iş, telaş oranınızı artıracağından dolayı yakın hafızanıza sorunları yaşamaya başlarsınız.
  5. Yapacağınız işi, bir gün öncesinden akşam uyumadan önce zihninizde canlandırın. Ders çalışma örneğini alacak olursak; zihninizde, nerede ve hangi dersleri, hatta hangi konuları çalışacağınızı tespit edin. Kendinizi çalışma masanızda ve önünüzde çalışacağınız dersin konusunu açmış, çalışıyor olarak düşünün. Özellikle konuyu düşünmek bu çalışmayı çok etkili hale getirir.
  6. Zihinsel canlandırmanın yanında, o işi hangi saatler arasında yapacaksanız belirleyin ve örneğin, “Yarın akşam saat 7- 10 arasında ders çalışacağım” diye kendinize telkinde bulunun.
  7. Sabah kalktığınızda yine, “Bu akşam saat 7- 10 arasında ders çalışacağım” diye tekrar edin.
  8. Akşam eve dönerken de aynı telkini tekrarlayın.  Bun yapmamızın nedeni, zihninizde yapacağınız çok sayıda işin içerisinden sizin için en önemlisini baskın hala getirmeye çalışmaktır. Aksi taktirde, daha önceki alışkanlık haline getirdiğiniz işleri otomatik olarak yapmaya başlarsınız. Bunu yaparken farkına bile varmayabilirsiniz.
  9. Yapacağınız çalışmanın bitiş saatini mutlaka belirleyin. Belirlemezseniz belli bir zaman sonra bir iç dirençle karşılaşabilirsiniz. İç dirençler çok etkilidir ve etkisini azaltmak çok çaba gerektirir.
  10. Yapacağınız iş ve saatin orantılı olmasına dikkat edin. Yani iş çok, zaman azsa yine iç dirençle karşılaşabilirsiniz. “Zaten yetişmeyecek neden yapayım ki?” düşüncesi çok ciddi bir engeldir.
  11. Çalışırken sizi sadece masanızın düzeni ilgilendirir. Mutfağın düzeni ise ilgilendirmez. Masanızda sadece ne çalışacaksanız onun dokümanları olsun.
  12. Çalışma masanızda su ve kolonya bulundurun.
  13. Başkalarına “”Hayır” demesini öğrenin.
  14. Kendinize de “Hayır” demesini öğrenin.
  15. Yapmanız gerekenlerle yapmak istedikleriniz çakıştığında, yapmak istediklerinizi yapmanız gerekenler ödül olarak verin. Sıkı bir çalışmadan sonra, bir çikolataya ne dersiniz?
  16. Yaptığınız çalışmalardan sonra kendinizi ödüllendirin. En güzel ödül, kendinizi yaptığınız çalışmadan dolayı “Elimden geleni yaptım; mutluyum ve huzurluyum” diye takdir etmektir.
  17. Yapmak istemediğiniz her işin sonuna odaklanın. Sonunda ne kazanacaksınız?
  18. Yapmak istemediğiniz her iş için yapmadığınız zaman neler kaybedeceğinizi düşünün.
  19. Hala yapamıyorsanız şu soruları düşünün:

      Ben ne istiyorum?

      Bu çalışmayı niçin yapmalıyım?

  1. Geçmişte aynı durumda yaşadığınız acıları, üzüntüleri hatırlayın.
  2. Hala yapmıyorsanız sizin için hazırlanmış acı gerçekle karşılaşmaya hazır olun.

      Siz neye hazırsanız, o da sizin için hazırdır.