BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarından Davutoğlu'na: Ceberrut

Davutoğlu'nun sözleri için Ali Bulaç 'Kardeş katline cevaz veren ceberrut devlet" dedi

Abone ol

Zaman si yazarı Ali Bulaç, Davutoğlu'nu o sözleriyle vurdu. Kardeş katli için Davutoğlu'nun gerekçe oluşturduğunu iddia eden Bulaç, hükümetin devleti kendi hanedanı olarak görmekle suçladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun şu sözleri kanı donduracak nitelikte: “Bizim bir devlet geleneğimiz var. Osmanlı’da da bu böyleydi. Devlet için evlatlar bile feda edildi. Bugün de devlete zarar verecek bir yapıyı kabul etmemiz mümkün değil. Devletin ele geçirilmesine müsaade etmeyiz.”

CEBERRUT  

Tarihe düşülen bu notlar, Müslüman zihnin nasıl bir anda ceberut bir devlet felsefesine dönüştüğünü gösteriyor. Osmanlı’da mülk (devlet) hanedanın malıdır, hanedana mensup her şehzadenin mülkü sahiplenme “hakkı” vardı.

Hanedana karşı bir harekete kanaat getirilmesi halinde kellelerin uçmasına yeterdi. Çocuk yaştaki şehzadeler zaten mahkemeye çıkıp kendilerini savunamazdı. Varsayalım ki “kardeş katli”nin gerekçesi “devletin parçalanma tehlikesi”ni önlemekti, ki asla meşru değildir.

KENDİNİZİ HANEDAN MI GÖRÜYORSUNUZ? 

Pekiyi soralım: İslami açıdan devlet bir hanedanın malı mıdır? Bugün devlet kimin mülkü? Seçimle ve geçici olarak işbaşına gelmiş bir iktidar, kendini “hanedan” mı görüyor ki, devleti korumak üzere “kardeş katli”ne atıfta bulunuyor? Bugün var yarın yok bir iktidar, herkesin ortak malı olan devleti kime karşı koruyor? Devleti korumak bu gayrimeşru yollarla mı olur? Ortada anayasayı ilga, Meclis’i dağıtma, silahlı ayaklanma veya suikast düzenleme teşebbüsü mü var?

Vahim olan şu: Bizim iktidar için “siyaseten katl”e cevaz veren kadim devlet geleneğimiz mezarından çıkıp muhafazakar zihinde hortladı. Adalet, özgürlük ve hakkaniyet yerini “güvenlik ve örfi hukuk”a bıraktı. İslami ilkeler ve amir hükümler bir anda unutuldu. Hind-Moğol devlet geleneği, Cengiz’in töresi, Bizans saray siyaseti ve Arapların kılıç hakkı siyasetin geçer akçesi oldu. İşe yeniden başlamak gerekecek..