BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı için Kürt sorunu değil Kürdistan sorunu!

Diyarbakır'daki izlenimlerini köşesine taşıyan Zaman yazarı Şahin Alpay, bölgedeki meselenin artık Kürt sorunu değil Kürdistan sorunu olduğunu vurguladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Diyarbakır'dan gözlemlerini paylaşmaya devam eden Zaman si yazarı Şahin Alpay bölgedeki kültürel ve siyasal rönesansı kaleme aldı. 

KÜRT DEĞİL KÜRDİSTAN SORUNU

"Adeta her yerden Kürtçe fışkırıyor. Kitapevleri Kürtçe kitap ve müzikle dolu." diyen Şahin Alpay bölgedeki siyasal değişimin boyutlarına dikkat çekti. "Artık gündemde olan “Kürt değil Kürdistan sorunu.” diye yazan Alpay bunun ayrılıkçı bir eğilim olmadığını vurguladıktan sonra "Kürt rönesansı bölünmeye götürmüyor, aksine Türkiye’yi bütünleştiriyor. Hayli marjinal kalan ayrılıkçıların vizyonunda bile Türk–Kürt Konfederasyonu var." diye yazdı.

İşte Alpay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

DEMİRTAŞ KÜRT HAREKETİ İÇİNDEKİ TABANIN SESİ

1990’lardan beri siyasi kanadıyla, gerek parlamentoda, gerekse yerel yönetimlerde artan bir temsil kazanan PKK, halka açıldıkça tabanın baskısını üzerinde hissediyor. Bir sivil toplum temsilcisinin sözleriyle, eskiden PKK’ya gençler sahip çıkardı, şimdi anne ve babalar sahip çıkıyor ve bu yüzden PKK toplumu dinlemeye zorlanıyor. Anladığım kadarıyla Selahattin Demirtaş, Kürt siyasi hareketi içindeki tabanın sesi.

KÜRT RÖNESANSI VE KÜRDİSTAN SORUNU

Siyasi rönesansın bir sonucu da, yine bir Amedli’nin bize söylediği gibi, artık gündemde olan “Kürt değil Kürdistan sorunu.” Bu kesinlikle, ayrılıkçılığın güçlendiği anlamına gelmiyor. En ayrılıkçı bellenen PKK Türkiye’de idarenin ademi merkeziyetçi bir yapıya bürünmesini, 20 dolayında bölgeye ayrılıp bölgelere yetki devri yapılması fikrini destekliyor. Buna karşılık PKK muhalifi partiler federasyon istiyor. Kürt rönesansı bölünmeye götürmüyor, aksine Türkiye’yi bütünleştiriyor. Hayli marjinal kalan ayrılıkçıların vizyonunda bile Türk–Kürt Konfederasyonu var.

ÇÖZÜM SÜRECİ PKK DIŞINDAKİ YAPILARI DA KAPSAMALI

Siyasi rönesans devam etmeli. Yaygın bir talep, çözüm sürecinin, barış müzakerelerinin MİT ile PKK arasında kalmayıp, bütün Kürt partilerini kapsayacak şekilde yapılanması. HDP’li anneler çocuklarının siyasi afla dağdan inmesini talep ediyor, AKP’li anneler ise PKK’nın artık çocukların yakasını bırakmasını istiyor. Muhammed Bey, bu durumu bir fıkrayla anlattı: “Sultanın biri savaşmak için halktan habire çocuklarını istermiş. Sonunda analar ayaklanmış, ‘Bize güvenip savaş çıkarma, verecek oğlumuz kalmadı’ demişler.”