BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,85
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı: Erdoğan rezil olur

Zaman yazarı Ali H. Aslan, Gülen'i ABD'den istemek için yasal düzenleme yapıldığı yönündeki iddiaları ciddiye almadı.

Abone ol

Zaman si yazarı , Erdoğan hükümetinin Fethullah Gülen’i Amerika’dan istemesi halinde kendini dünyaya daha fazla rezil edeceğini yazdı.

Son günlerde hükümetin Gülen'i ABD'den getirmek için hazırlıklara başladığı yönünde haberler çıkıyor. Peki bu olabilir mi?

Türk-ABD ilişkileri üzerine yazılar yazan Zaman yazarı Aslan'a göre bu talebin hayali bile mümkün değil. "İade mi demiştiniz" başlıklı yazısında yazar, ABD'nin Gülen'i neden vermeyeceğini kendi penceresinden böyle yazdı:

ADALET SİSTEMİNİN İMAJI ABD'DE PARLAK DEĞİL

Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşması, yüzde yüz bağlayıcı değil. Zira egemenlik ilkesi doğrultusunda her devlet kendi istediği kararı verme hakkına sahip. Anlaşmanın en önemli hükümlerinden biri ise şu: ‘Siyasi görüşlere dayalı’ veya ‘siyasi karakterli’ bir suç isnadıyla ‘yargılama ya da cezalandırma’ amacıyla iade istendiğine hükmedilirse, talep geri çevrilebiliyor. St. Lawrence Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı Howard Eissenstat, “Bunun bir Amerikan mahkemesi tarafından belirlenmesini Türkiye’nin isteyeceğini tahayyül edemiyorum.” diyor. Neden? Türk adalet sisteminin Amerika’daki imajı hiç parlak değil de, ondan!

GURUR VERİCİ BİR TABLO YOK

Haddizatında ABD’nin Türkiye’de yargının durumunu nasıl gördüğü son insan hakları raporunda açıkça ortaya konuyor. Yargı sisteminin ‘politize’ olduğu, siyasi tutuklamalar yapıldığı, ‘siyasi güdümlü’ davalar açıldığı uzun uzun anlatılıyor. “Hükümet 17 Aralık’taki yolsuzluk karşıtı operasyon ve sonrasındaki skandal sürecinde binlerce polis ve savcıyı yeniden atarken, kolluk güçleri ve yargı yürütme kanadının etkisine maruz kaldı.” deniyor. Hâsılı ortada fazla gurur verici bir tablo yok.

SELAMLARINI BİLE İADE EDEN ÇIKMAZ

Otoriter imajını skandal yolsuzluk ve yargıya müdahale şaibeleriyle taçlandıran Erdoğan hükümeti, Fethullah Gülen’i Amerika’dan isterse, sadece kendini dünyaya daha da rezil etmiş olur. Dua etsinler ki, son derece stratejik bir ülkeyi yönetiyorlar. Yoksa demokratik Batı ülkelerinde bunlara bir barış ve iman kahramanı şöyle dursun, selamlarını bile iade eden çıkmaz...

gülen.20140303100512.jpg