BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
HABER /  MEDYA

Zaman yazarı demokrasiyi kurtaracak ismi açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı otoriterlikle suçlayan Zaman yazarı Şahin, Gül'den yana taşıdığı umudu yazdı.

Abone ol

Zaman si yazarı Şahin Alpay, Abdullah Gül'ün Türk demokrasisini kurtarabileceğini yazdı.

Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasıyla brlikte AK Parti'de Gül denklem dışında kaldı. Kabinede ve AK Parti'deki görev değişimlerini Gül'ün tasyifesi olarak görenler bile var. Peki bundan sonra ne olacak?

Uzun bir süredir hükümete sert eleştiriler yönelten Zaman yazarı Alpay, umutları Gül'e bağlamış durumda.

İktidarı demokrasi rayına oturtabilecek ismin Gül olduğunu düşünen yazar, "Gül, Türk demokrasisini kurtarabilir mi?" başlıklı yazısında şunları söyüyor:

"Gül, “Türk usulü başkanlık” sistemine karşı olduğunu,  tüm kurum ve kurallarıyla parlamenter sisteme inandığını her vesileyle belirtiyor. Veda mesajında “Kuvvetler ayrılığı ilkesinin, denge – fren sisteminin demokrasimiz için önemini sık sık vurguladım” diyerek demokrasinin seçimden ibaret olmadığını bir kez daha hatırlattı. Veda mesajından hemen sonra Erbakan döneminden kalma “kayıp trilyon” davasında ifade vereceğini açıkladı ve yargılanmakta olan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi örnek göstererek, “Hukuk devleti budur, kimse imtiyazlı değildir. Herkes gider ifade verir. Suç var mı, yok mu diye karar verme yetkisi yargıya aittir…” dedi. Bu sözleriyle 17 – 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının muhataplarına gönderme yaptığı konusunda en ufak bir şüphe yok.

Besbelli ki Gül yönetimde keyfileşme, otoriterleşme ve yozlaşmaya dur demek için siyasete ve partiye döneceğini vaad ediyor. Gül’e saygım var; demokrasiyi yeniden rayına oturtma konusunda bir rol üstleneceğine dair ümidimi kesmedim. “Yüce Önder Erdoğan”ın ülkenin kaderine el koyabileceğine dair karamsarlığa kapılmayışımın bir dizi nedeninden biri de bu. Ama Gül bu rolü nasıl oynayacak? Herhalde bekleyip göreceğiz.

Kişilerin tarihte oynadığı role inanırım. 2007’de Sayın Gül’ün cumhurbaşkanı olmasına, bunun bir yetenek israfı olacağı gerekçesiyle karşı çıktım. Haklı olduğumu zaman gösterdi. Gül hükümette kalmaya devam etseydi, eminim Erdoğan’ın güç kirlenmesine uğramasına engel olabilirdi. 2007’de Erdoğan’ın  cumhurbaşkanı olmasına da karşı çıkmıştım. Reformların sürmesi için onun hükümette olmasının önemli olduğuna inanıyordum. Bugün bu konuda çok fena halde yanıldığımı düşünüyorum. Erdoğan 2007’de cumhurbaşkanı seçilseydi, belki güçten başı dönmez, üçüncü döneminde saptığı keyfi, otoriter ve yozlaşmış yönetim yolu açılmazdı.