BIST 9.716
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.430,69
HABER /  SEÇİM

Zaman yazarı Cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, cumhurbaşkanlığı seçimleri için "Taha Akyol'un iyi bir cumhurbaşkanı olacağını düşünüyorum" dedi.

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, Erdoğan-Gülen kavgasının perde arkası ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, cemaatin alacağı tavır hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yerel seçimler sırasında, cemaatin, hükümete karşı verdiği mücadelenin kendi tabanında bile karşılık bulmadığını belirten Türköne, Erdoğan ile Gülen arasında yeni bir uzlaşının koşulları hakkında da önemli ipuçları verdi. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasının AK Parti'ye nefes aldıracağını savunan Türköne, partinin geleceğine ilişkin dikkat çekici tespitlerde bulundu. Muhalefetin, Erdoğan'ın Köşk'e çıkışını hızlandırdığını dile getiren Türköne, kendi cumhurbaşkanı adayını da açıkladı.

Gazeteport'a konuşan Türköne'nin açıklamalarından satırbaşları;

"BAŞBAKAN KÜKREDİ, BAKANLAR MİYAVLIYOR"

- Soruşturma önergelerinin görüşmelerinde Zafer Çağlayan, rüşvet aldığı iddia edilen 700 bin liralık saat için, "Gazete ilanında gördüm. Garantisi benim üzerine" savunması yaptı. Ancak saat firmasından yapılan açıklamada "Gazete ilanı vermeyiz. Garanti belgesinde isim yazmaz" denildi. Zafer Çağlayan'ın Meclis kürsüsünden salladığı saat faturasının da sahte olduğu ortaya çıktı. Bu konuda değerlendirmeleriniz nedir?

Yani bu saat meselesi doğrudan doğruya bu yolsuzluk iddialarının ne kadar sağlam olduğunun bir kanıtı. Ne kadar kıvırsa da ne kadar bu konuda gerekçe, mazeret üretse de herhangi bir inandırıcılık taşımıyor. Yani siz Türkiye'nin birlikte dış açığını azaltma operasyonları yaptığınız bir işadamına hasta babaannenize kanser ilacı ister gibi yurtdışından saat isteyemezsiniz. Bir açıklaması yok. Açıklaması olmayan şeyi açıklamak... Yani zırva tevir götürmez diye eskilerin bir lafı vardır. Ben Zafer Çağlayan'ın kendini savunurken inandırıcı olmadığı kanaatindeyim. Sadece Başbakan bu süreçte o tapelerle, belgelerle açık olan yolsuzluk iddialarına karşın bağırıp,
çağırarak miting alanında kitlenin karşısında kendini hitabetiyle savunarak bir hamle yaptı. Bu dört bakan da Başbakan'ı takdir ediyorlar. Başbakan kendince kükredi, bu bakanlar da miyavlıyor.

- Seçilmişlerin "hediye" alması etik midir? Ya da alınmışsa bunun ölçütü nedir?

Bunların hepsinin bir ölçüsü vardır. Bu kuralları Başbakanlık Etik Kurulu belirliyor. Devlet görevlilerinin, Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın hediye almasını belirleyen kurallar var. Cumhurbaşkanı bir yere gittiği zaman kendisine bir hediye verilir. Bu hediye cumhurbaşkanının kendi şahsına ait değildir. Onun nasıl muhafaza edileceği, nasıl değerlendirileceği doğrultusunda kurallar vardır. Başbakan için de geçerlidir. Bunların büyük bir kısmı da teravüllerle yerleşmiştir. Kamu otoritesini kullananlar kendi yetkileri dahilinde bir işi yapıp bitirdikten sonra onun karşılığı olarak gelirse buna hediye denir. Öncesinde gelirse rüşvet denir. Rüşvetle hediye arasındaki fark öncelik sonralık meselesidir.

"ALİ BABACAN İSTİFA ETTİRDİ"

- Evinde ayakkabı kutularında dolarlar çıktığı iddia edilen Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Arslan olayına ne diyorsunuz? Son olarak Ziraat Bankası Yönetim Kurulu'na atanmıştı. Oradan da istifa etti. Arslan'ın istifasını neye bağlıyorsunuz?

Doğrudan doğruya Ali Babacan'ın baskısıyla istifa ettiği yönünde söylentiler var. Yani Başbakan kendince, kendi ekibini, yolsuzluk iddialarına konu olan isimleri koruyor. Ama toplum vicdanı bunu kaldırmıyor. Toplum vicdanının kaldırmaması siyasetin zirvesine de yansıyor. Ali Babacan, yolsuzlukların üstünün örtülemeyeceğini söyledi. Kendi söyledikleriyle tutarlı.

"MUHALEFETİN HATALARINDAN DOLAYI KÖŞK'E ERDOĞAN ÇIKACAK"

- Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili AK Parti'nin adayına karşı muhalefetin bir ortak aday çıkaracağı görüşü hakim. Deniz Baykal, Mansur Yavaş, Meral Akşener, Yılmaz Büyükerşen, Taha Akyol gibi isimler konuşuluyor. Muhalefetin çıkaracağı adayın, AK Parti'nin adayını devirme şansı nedir?

Ben muhalefeti bu konuda çok akıllı ve iniiyatif geliştirecek durumda görmüyorum. Birçok sıkıntı var. CHP kendi kafasına göre bir aday çıkarsa bu muhtemelen ikinci tura kalacak. O yüzden neden ikinci turda Tayyip Erdoğan'ın karşısında yarışacak bir adayı kendilerinin belirleme imkanı varken bunu diğer partilerle birlikte yapsınlar. Buna benzer açmazlar var.

- Yani siz ortak adaya karşısınız...

Hayır değilim. Bunu yapabileceklerini sanmıyorum. Çok kötü bir aday belirlerlerse bu sefer Erdoğan, ikinci turda da seçimi kazanabilir. Bugüne kadar muhalefet partilerinin sergilediği tavır pek umut vermiyor bana. Nitekim, AK Parti'nin yüzde 43.5 oyu olduğu söyleniyor. Karşısında yüzde 56.5 oy yok. Yüzde 56.5 oyu blok şeklinde düşünmek yanlış. Alternatiflere göre dengeler oluşabilir. Ben Tayyip Bey'in aday olması durumunda seçimi kazanma ihtimalini çok yüksek görüyorum. Bu büyük ölçüde muhalefetin hatalarından kaynaklı olacak.

"BENİM ADAYIM TAHA AKYOL"

- Peki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili sizin adayınız kim?

Taha Akyol tipinde birisinin çok iyi bir cumhurbaşkanı olacağını düşünüyorum. Sanırım Devlet Bahçeli'nin de aklından geçiyor.