BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı bombaladı:AK Parti'nin utancı

Zaman gazetesi yazarı Mustafa Ünal, 22 Temmuz operasyonunda gözaltına alınan polislerin kelepçelenmesini sert dille eleştirdi.

Abone ol

22 Temmuz'da sahur vakti düzenlenen ve 100'den fazla emniyet mensubunun gözaltına alındığı operasyonun yankıları sürüyor.

Bir yandan gözaltına alınan polislerin Başbakan Erdoğan ile MİT Müsteşarı Fidan'ı dinlediği bilgileri gelirken, cemaate yakın kanattan ise bu iddiaların 'komplo' olduğu tezi savunluyor.

Bu ikilemi bugünkü köşesine taşıyan Zaman gazetesi yazarı Mustafa Ünal ise hükümete yüklendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in 'Cemaatin imamı' iddialarını hatırlatan Ünal, yaşanan son operasyonun 'AK Parti'nin utancı. Kolay kolay silinmez. Leoparın benekleri gibi' yorumunda bulundu. 

Mustafa Ünal'ın bugünkü köşesinden satırbaşları şöyle:

"...

Yüzlerce, binlerce hatta yüz binlerce kişinin telefonlarını dinlediler. Başbakan Erdoğan’ı da dinlediler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı da. Bu haberler günlerce güdümlü medyanın manşetlerini süsledi. Hâlâ da sürmekte. Kamuoyuna iddia değil ‘mutlak doğru’ olarak sunulmakta.

‘Selam’ dosyasını soruşturan savcı itiraz etti, ‘Ne Başbakan dinlendi ne de Fidan’ diye. Hatta meydan okudu: ‘İspat edin, istifa edeyim’. Henüz belge koyan çıkmadı. Sürekli tekrarladığınız ‘müddei iddiasını ispatla mükelleftir’ sözü sadece kendinizle ilgili söylentiler için değil, evrensel hukuk kuralı.

Dinleme haberleri sonuç verdi. Hedefi de buydu. Polislere operasyonun psikolojik altyapısını oluşturdu. ‘Selam’ adlı casusluk soruşturmasının varlığı doğru. Birilerini fena halde paniklettiği de ortada. Dosya ilerlemedi. Hukuk darbesinden nasibini aldı. Operasyon, dosyanın muhtevasını ister istemez gündeme getirecek.

BÜYÜK FOTOĞRAFIN HERKES FARKINDA

Devlet iddiaları araştırması, söylentileri soruşturması doğal. Ancak operasyon için elinin sağlam olması gerekir. Belgesiz olmaz. Güdümlü medyanın ‘atış serbest’ kabilinden salladığı haberlerle yola çıkılmaz. Şu ana kadar dışarı sızan bilgiler operasyonun dayanaklarının çok zayıf olduğunu gösteriyor. Zaten ‘büyük fotoğrafın’ herkesin farkında. Neleri sıfırlamayı amaçladığını bilmeyen yok. Sadece 17 Aralık değil, buna ‘Selam’ dosyası da dahil.

ŞAHİN'E CEMAATİN İMAMI TEPKİSİ

Birkaç ay önce havuz gazetelerinin manşetlerini okuyana ‘vay be’ dedirten bir haber süslüyordu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in ‘Yargıtay’da cemaatin imamı olduğunu’ söylediği açıklama. Bazı dosyaların Pensilvanya’ya gittiği, oradan gelen mesajlara göre karar verildiği... Hatırladınız, bu haber üzerine kopartılan gürültü yeri göğü inletti. Ekranlarda ve gazete köşelerinde akla ziyan yorumlar yapıldı.

Şahin, kamuoyuna açıklamadığı o ismi Yargıtay’a bildireceğini söyledi. Bir dosya içinde bildirdi de. Sonra mı? Dün birkaç gazetede küçük bir haber:

‘Yargıtay imamı için delil yok.' Yargıtay, iddianın üzerine gitmiş, soruşturmuş. Şahin, Yargıtay’a iki avukattan duyduğu bilgileri aktarmış. Avukatlardan biri yakın akrabasıymış. O yüzden ‘Tanıklıktan çekinme hakkı’nı kullanmış.

Diğer avukatın ise ismini vermemiş. Sonuç ‘büyük iddia’ fos çıkmış. Hukuki tabirle ‘dosyaya sunular hiçbir delilin soruşturmanın bir sonraki aşamasına geçmeye imkân verecek nitelikte olmadığı’ değerlendirilmiş ve iddiayla ilgili işlem yapılmasına yer olmadığına karar verilmiş. Ne olacak şimdi? O kalkan tozlar ne olacak?

Maalesef bir Türkiye gerçeği. Büyük harflerle söylenen iddiayı iri kelimelerle manşete taşı, gerçek ortaya çıkınca da sus, görmezden gel. Manzara bu. Bu topraklarda iddia en kolay iş. İspat gerekmez. Hiçbir müeyyidesi de yok. Ne özür, ne düzeltme ne de mahcubiyet. ‘İddia, kanaat, his’ hüküm gibi muamele görmekte.

KAMU VİCDANINDAN TERS TEPİNCE...

Operasyona zemin oluşturan büyük harfler, iri kelimelerle dile getirilen ‘dinleme iddialarından’ ne çıkacak bakalım. Tahmin etmek zor değil aslında. Gariplikler erken başladı. Operasyonun her aşaması hukuksuzlukla malul. Kelepçe sözgelimi. Muktedirlerin çok arzu ettiği o görüntüler kamu vicdanında ters tepince senaryolar başladı.

Ellerinin arkadan kelepçelenmesi müdürün kendi isteğiymiş. Amacı mı? Algı operasyonu için şov yapmakmış. Asıl algı operasyonu ‘kelepçe ayıbını’ bu şekilde savunmaya kalkmak. Hem sahur vakti, hem kelepçe AK Parti iktidarının utancı olarak tarihe not edildi. Kolay silinmez. Leoparın benekleri gibi.

İKTİDAR KUMPAS KONUSUNDA MAHARETİNİ GÖSTERDİ

Sulh ceza hâkimliği gibi icatlarla operasyon, kumpasın ‘Ala’sı. İktidar kumpas konusundaki maharetini gösterdi. Operasyonun savcısı da, hâkimi de malum.

Bir utanç daha var. Bir polis müdürünün kameralara söyledikleri. Ben inanamadım. Şu cümle de not edildi AK Parti’nin tarihine:

“Kadir Gecesi’nde bu yaşadıklarımız bırakın Müslüman ülkeleri, hiçbir ülkede yaşanmayacak şeyler. Biz oruçluyuz, adamlar karşımıza geçip yemek yiyor.” 2014 model işkence bu olsa gerek. Cezasız kalmaz. Ama burada, ama ötede. Kimsenin yanına kalmaz.

HIZLI TREN ANKARA İSTANBUL SEFERLERİ VE BİLET FİYATLARI