BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,87
ALTIN 2.485,75
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı Ali Bulaç'tan 'tezkere geçmemeli' uyarısı

Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç, bugün Meclis'te oylanacak olan tezkerenin Türkiye'yi sıcak savaşa sokacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

"Bugün Meclis’in oylamasına sunulan tezkere, TSK’nın sınır dışına asker çıkarmasına ve yabancı askerlerin Türkiye topraklarını kullanmasına izin veriyor. Bu, Türkiye’nin savaşa girmesi demek."

Bu uyarı Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç'a ait. "Tezkere geçmemeli" başlıklı bugünkü yazısında Bulaç, "Tezkere geçerse büyük hata olur" dedi.

ABD'nin Afganistan ve Irak'taki müdahalelerinde 'acımasızca' Müslümanların öldürüldüğünü hatırlatan Bulaç, ABD'nin şimdi de "Müslüman toplumun dokusunu bozup etnik ve mezhebi temelde ayrıştırıp çatıştırıyor" politikasını uyguladığını söyledi.

KARA İŞİNİ MÜSLÜMANLARA BIRAKMAK İSTİYOR

ABD'nin ve koalisyon güçlerinin asıl amacının 'Suriye’de sadece havadan bombalayıp kara işini yine Müslümanlara bırakmak' olduğunu ileri süren Bulaç, “Eğit, donat”, çatıştır! Savaşları hava bombardımanları bitirmez, sonuç kara çatışmalarında alınır. Kara harekâtının en önemli aktörü/fedaisi olarak da Türkiye düşünülüyor" uyarısında bulundu.

Bulaç'ın yazısı şöyle devam ediyor: 

"... Türkiye’ye bölgede 2011 yılına kadar büyük itibar kazandıran 1 Mart tezkeresinin meclisten geçmemesiydi. Son üç senedir zaten itibarı yerlerde sürünen Türkiye, 2 Ekim tezkeresiyle kendi topuğuna kurşun sıkmış olacak.

ABD'NİN ASIL DERDİ...

Amerika’nın tek derdi IŞİD değil. BOP’un yürürlükte olan planına göre zaten Irak-Suriye hattında Şii ve Kürt devleti yanında bir “Sünni Arap devleti” yer alıyordu. İleride Ürdün’ün de buna katılmasıyla son tahlilde, tarihi Filistin toprakları üzerinde yaşayan milyonlarca Filistinlinin bu yeni devlete transferi –aslında tehciri ve tenkili- planlanıyor. Amerika’yı bölgeye geri getiren faktör, IŞİD’in Erbil’e 15 km kadar yaklaşması ve Kuzey Suriye’de Kobani/Aynu’l Arab bölgesini topraklarına katmak istemesidir. Tabii ki Kürtler gibi IŞİD de, bir kara parçası üzerinde Ürdün’ün yüzölçümüne yaklaşan devleti, başka bir deyişle Şiilerden ve Kürtlerden kopan Sünni-Arap devleti de Akdeniz’e açılmak istiyor. Kuzey Suriye’nin önemi denize açılan koridor olmasıdır.

PKK NE İSTİYOR?

PKK’nın Türkiye’nin Suriye’ye girmesine karşı olduğu açıktır, bu zaten pamuk ipliğine bağlı “çözüm süreci”nin ebediyen sona ermesi ve yeni çatışma döneminin başlaması anlamına gelir. Irak, Suriye ve Türkiye Kürtleri Türkiye’den iyice kopar. Bu hafta İran, uçak dolusu ağır silahı eğitmenleriyle Barzani’ye ve PYD’ye gönderdi. Barzani İran’a teşekkür etti. Kürtler şöyle düşünüyor: Türkiye ile petrol alışverişi yapılır belki ama dostluk ve ittifak kurulmaz.

IŞİD’in de Türkiye’nin kendisine hasmane tavır alması dolayısıyla boş duracağını bekleyemeyiz. Birince halkada Esed’i, ikinci halkada İran, Irak ve Lübnan’ı kendine hasım hale getirecek olan Türkiye’nin üçüncü halkada Rusya ve Çin’i de karşısına alacağını hesaba katmalıyız.