BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.300,89
HABER /  MEDYA

Zaman Gazetesi'ndeki sıradışı dini soru

Akıllı cep telefonundaki Kur'an uygulaması ile tuvalete girilir mi? Zaman Gazetesi sıradışı bu sorunun yanıtını haber yapıp yayınladı.

Abone ol

Teknoloji gelişince fetva için yöneltilen sorularda değişti. Zaman Gazetesi'nde bugün yer alan soru da bunun örneği.

Soru : Akıllı cep telefonundaki Kur'an'ı Kerim uygulaması ile tuvalete girilir mi?

Zaman Gazetesi'nden Kevser Kulaksız bu sorunun yanıtını şöyle vermiş;

-Çoğumuzun akıllı telefonunda Kur’an-ı Kerim hatmi, meali uygulamaları bulunuyor. Bu durum Kur’an ile olan bağımızı, okuma alışkanlığımızı artırıyor.

Fakat bazen cep telefonlarımızla uygun olmayan yerlere yahut tuvalete girebiliyoruz. Kimi zaman da telefonlar ayaklarımızın altında olabiliyor. Bu şekildeki Kur’an-ı Kerim uygulamalarını telefonlarda taşımanın ne kadar sıhhatli olduğu da haliyle aklımıza takılıyor.

EN İYİSİ TUVALETE SOKMAMAK

Şüphesiz ki, ayet ve çeşitli duaları ihtiva eden kitapçık ve teknik cihazları kirli yerlere götürmemek, tuvalete sokmamak en güzeli. Mümkün olsa da buralara girerken münasip bir yere konsa. Ama bunun için her zaman şartlar mümkün olmuyor.

SAKINCASI DA YOK

Bu durumu Kur’an ayetlerini ezbere bilen kişilerin tuvalete girmesine benzetebiliriz. Telefonda kayıtlı olan Kur’an, mushaf gibi değil. İnsanın hafızasındaki Kur’an gibi. Nitekim hafızlar da Kur’an-ı ezberlemiş, beynine yüklemiş kişiler. Onların tuvalete girmesinde bir sakınca olmadığı gibi aynı şekilde tuvalete Kur’an yüklü telefonla girmenin de sakıncası yok. Fakat bundan da rahatsızlık duyan hassas kişiler, telefonla tuvalete girmeyebilir.

Teknik cihazlarda yaşanan bu durum içerisinde çeşitli duaların ya da ayetlerin bulunduğu kitapçıklarda da yaşanabiliyor. Fıkıh kitabı Mülteka’nın şerhi Dâmâd’da bu durum şu şekilde değerlendiriliyor: “Cebinde Kur’an ayetlerinden yahut da Allah’ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır. Bununla beraber, mümkün olduğu kadarıyla tedbir alıp dışarıda temiz bir yere bırakmak daha güzeldir.”

cep