BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.423,96
HABER /  EKONOMİ

'Zaman felaket tellallığı yapma zamanı değil'

Finas Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim son günlerde kimi çevrelerce yapılan olumsuz ekonomik propagandanın çok yanlış olduğunu söyledi.

Abone ol

Finas Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim son günlerde kimi çevrelerce yapılan olumsuz ekonomik propagandanın çok yanlış olduğunu söyledi.

Özellikle ABD Başkanlık Seçimlerimlerini Trump'ın kazanmasıyla daha da arttığını belirttiği karamsar bir propagandanın bazı temellere dayandırılsa da Türkiye'nin makroekonomik ve yapısal kuvvetli yanları gözardı edilerek yapılmasının yanlış bir algı oluşmasına sebep olabileceğini, Trump tarafından açıklanan ilk 100 günlük programın korkulan birçok beklentinin gerçekleşmeyeceğini ortaya koyduğunu, Ocak ayından itibaren siyasi irade ile zayıflayacak olan doların ABD'nin ithalatını rahatlatacağından bir zaruret olarak görüldüğünü ve bu noktada ABD'nin ticaretini arttırmak ve iç yatırımları hızlandırmak için çeşitli tedbirler alacağını, FED tarafından yapılması neredeyse kesinleşen faiz arttırımının piyasalarca çoktan satın alındığının altını çizdi.

Karamsar senaryoların başlıca sebebi bankaların şirketleri fonlamakta tedirgin davranması. Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar fonlama için yeni yaklaşımlar geliştirmeli. Kobiler dünyadaki olumsuz gelişmelere karşı koruma altına alınmalı. Bankaların ellerindeki kaynakların üzerinde oturması Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da çeşitli defalar ifade ettiği gibi doğru değil. Anlaşılıyorki bankalar Cumhurbaşkanımızın mesajını tam olarak algılayamadı. Faiz indirimi yetmez ellerindeki kaynakları kullandırmaları esas mesele! Bankalarda bu resistans varken anlaşılıyor ki alternatif finansman kaynaklarının ön plana çıkması piyasaları rahatlatacak. Kurulmuş olan Türkiye Varlık Fonunun yakın zamanda çalışır hale geleceğini ve özel sektöre şirket bono ve tahvillerine yatırım yaparak ekonomiyi büyütmek için yeni bir kapı aralayacak diyen Ali Serim daha bugün çok önemli bir şirketin bonosunu itfa ederek piyasanın olması gerektiği gibi çalışmaya devam ettiğini dünyaya göstermiş oldu şeklinde konuştu.
"Ülkemizin en önemli mühendislik şirketlerinden bir tanesi bugün bono itfası yaptı. Bu çok önemli bir gelişme. Özel sektör borçlanabiliyor ve borcunu rahatlıkla ödeyebiliyor. Bu itfa özel sektör tahvil piyasası için gelecek günlerde önemli ihraçları yapılmasını da rahatlatacak. Sermaye Piyasaları ve Özel Sektör işbirliğiyle ekonomimiz büyümesine yeni bir bakış açısıyla devam edecek. Büyük bir nüfus, önemli üretici firmaları, know-how sahibi firmaları ve girişken müteşebbisleri olan ülkemize güvenmemiz ve çok çalışmamız yeterli. Siyasi istikrarın risk altında olmadığını düşünüyorum. Olabilecek en büyük felaketleri atlatmış bir ülke önünü daha da açmanın yollarını bulacaktır. Hele bir de Başkanlık Sistemine geçilmesiyle global dalgalardan en az şekilde etkileneceğimize inancım tam. Zaman ülkemize yatırım yapma ve ülkemize güvenme zamanı. Milletimizin gayreti ve inancı bizi tahmin edilenden de kuvvetli bir ülke yaptı ama halen bir özgüven eksikliği olduğu anlaşılıyor" dedi.