BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yusufcan Yıldırım'ın başına gelenler!

Sakine Öz, Güvenpark'ta polis tarafından durdurulup çantası aranan üniversite öğrencisi Yusuf'un yaşadıklarını meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Sakine Öz'ün açıklaması ve soruları şöyle:

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Yusufcan YILDIRIM, 17/09/2013 tarihinde, Kızılay-Güvenpark’tan geçerken bir grup polis memuru tarafından durdurularak park civarındaki güvenlik noktasına götürülmüş, çantası burada elinden alınarak aranmış ve 1.5 saat kadar polis tarafından serbest bırakılmamıştır.

Yusufcan YILDIRIM, hakkında herhangi bir gözaltı ya da tutuklama kararının olmadığını öğrendiği halde, arama işleminin ardından polis tarafından alıkonulmuş; iddiasına göre, Başbakanlık korumaları tarafından cep telefonuyla nüfus cüzdanının fotoğrafı çekilmiştir.

Yusufcan YILDIRIM, bahse konu polislerin kendisine “nereye gidiyorsun, neden Güvenpark’tan geçiyorsun?” gibi sorular sorduklarını, fakülteye gitmek istediğini öğrendiklerinde durumu amirlerine bildirdiklerini ve polislerin kendi aralarında “hangi örgütten olduğunu öğrendiniz mi?” diye konuştuklarını ifade etmiştir.

Yusufcan YILDIRIM’ın iddiasına göre; Güvenpark’ta görevli Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler, amirlerinin Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nden Kızılay’a doğru kendisiyle sohbet etmek üzere geleceklerini söylemişlerdir. Terörle Mücadele Şubesi’nden Kızılay’a geldiği iddia edilen amirler, Yusufcan YILDIRIM’ın çantasında ikinci aramayı gerçekleştirmiştir. YILDIRIM’ın beyanına göre; bu arama detaylı yapılmış ve çantasındaki not defterine yazdıkları da polis tarafından tek tek okunmuştur. Çanta aramasında şüpheli bir unsurun bulunmadığına dair tutanak, genç öğrencimize imzalatılmak istenmiştir.

Bu bilgi ve iddialar doğrultusunda;

Ankara-Kızılay’da, Güvenpark civarında görevli polislerin, yurttaşlarımızdan kimlik sorma, üst ve eşya arama, bir süre sorgulama yetkisinin hukuki dayanağı nedir?

Kızılay-Güvenpark’ta, 01/01/2013 tarihinden itibaren, aylar itibariyle, kimlik sorgusu, üst ve eşya araması yapılan yurttaşlarımızdan kaçı hakkında güvenlik noktasında tutanak düzenlenmiştir; bu tutanakların içerikleri nelerdir?

Türkiye genelinde, 2013-2013 yılları arasında, olay tarihi itibariyle herhangi bir toplumsal eylemin gerçekleşmediği kamuya açık alanlarda, hakkında Terörle Mücadele Şubesi’nde kayıt bulunduğu iddiasıyla sorgulanmış ve tutanak düzenlenmiş kaç yurttaşımız vardır?

Ankara-Kızılay Güvenpark’taki kimlik ve üst araması, sorgulamalar sonucunda hakkında tutanak düzenlenen yurttaşlarımızdan kaçı, daha önce gerçekleşmiş toplumsal ve siyasal olaylar sonucu emniyet kayıtlarına girmiştir?

Yusufcan YILDIRIM’ın Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından sorgulanma ve Başbakanlık korumaları tarafından nüfus cüzdanı fotoğrafının çekilmesinin nedeni nedir?

Bakanlığınız, 17/09/2013 tarihinde, herhangi bir toplumsal gösterinin yaşanmadığı 11.00-13.00 saatleri arasında, Kızılay-Güvenpark’ta gerçekleştiği iddia edilen olayda, Yusufcan YILDIRIM’ın polis tarafından durdurulma, güvenlik noktasında sorgulanma ve serbest bırakılma anına dair güvenlik kamerası görüntüsünü ve ses kaydını yetkili birimlerden talep edecek ve kamuoyuyla paylaşacak mıdır?

17/09/2013 tarihi itibariyle, hakkında kesinleşmiş bir yargı hükmü, gözaltı ya da tutuklama kararı bulunmayan Yusufcan YILDIRIM’ın, Ankara-Güvenpark’ta yaklaşık 1.5 saat alıkonularak sorgudan geçirilmesine dair emri ve talimatı kim vermiştir?

Bakanlığınızda bu görüntü ve ses kayıtları yoksa; Bakanlığınız, Güvenpark’ın ve civar kamu binalarının, özel işletmelerin görüntü kayıtlarına ve görgü tanıklarına başvurarak olay ve yetkililer hakkında bir soruşturma başlatacak mıdır?

Yusufcan YILDIRIM’a imzalatılmaya çalışıldığı iddia edilen polis tutanağının resmi içeriği nedir?
17/09/2013 tarihine kadar, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde, Yusufcan YILDIRIM hakkında kaç adet kaydı tutulmuştur; bu kayıtların olay ve tarih itibariyle dökümü nedir?

Yusufcan YILDIRIM’ın kamuoyunda da yankı uyandıran iddiasına konu olan polis tutanağında “terör örgütü üyesi” ibaresi geçmekte midir?