BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yurt ücretleri asgari olarak ne kadardır?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a yurt ihtiyacına yönelik yapılan çalışmaları sordu.

Abone ol

İNTERNET HABER- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a yurt ihtiyacına yönelik yapılan çalışmaları sordu.

Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu Meclis gündemine taşıyan Tanrıkulu, "Yurt kapasitelerinin ihtiyacı karşılamaması, yurtların çağın gerekliliklerine uygun hale getirilememesi sonucu aileler yüksek maddi külfetlerin altına girerek zor şartlarda geçimlerini sürdürmektedir. Devlet yurtlarına girmeyi hak kazanan öğrencilerin çoğunluğu ise içerisinde insan unsuru içermeyen zor şartlarda hayat şartlarını sürdürmektedir. Birçok yurtta sıcak su bulunmamakta veya belirli saatlerde verilmekte, çağımızın olmazsa olmazı olan internet bağlantıları bir yana bilgisayar dahi bulunmamakta, yurt odalarında kapasitelerinin üstünde öğrenci barındırılarak adeta cezaevi koşulları yaşatılmakta ve bu sorun ile birlikte bir çok hijyen temelli sağlık sorunları ile boğuşulmaktadır" dedi. Tanrıkulu, Bakan Kılıç'tan şu soruların yanıtını istedi:

"Ülkemizde yurt ihtiyacı ne kadardır? İllere göre dağılımı nedir?

Üniversite öğrenimi gören kaç öğrenciye yurt hizmeti verilmektedir? Yurt hizmeti verilemeyen kaç öğrenci vardır?

Yurtlarda kalma hakkı kazanamayan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına alınan tedbir veya önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?

2007-2013 yılları arasında yurt ihtiyacına yönelik yapılmış çalışma var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalarla ihtiyacın kaçta kaçı giderilmiştir?

İllerimize göre yurt sayıları ve kapasitelerinin dağılımı nedir? Yurt ihtiyaçlarının illere göre dağılımlar nelerdir?

Doğal afetlerde yurtların zarar görmemesi adına bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılan bir çalışma var ise depreme dayanıksız yurtlar bulunmakta mıdır? Varsa bu yurtlar hangileridir? hizmet vermeye devam edecek midir?

Yurtlarda oda kapasitelerinin üstünde barınma hizmeti veren yurt var mıdır? Yurtların kaçında sıcak su 24 saat kesintisiz verilmektedir?

Yurtların kaçında internet bağlantıları bulunmakta olup ücretsiz internet hizmeti verilmektedir?

Ülkemizde kaç özel yurt hizmet vermektedir? Bu yurtların kaçta kaçı dernek, vakıf vb. kuruluşlara aittir?

Yurt ücretleri asgari ve azami olarak ne kadardır? Bu ücretlendirmeler hangi kıstaslara göre belirlenmektedir?

En düşük aylık ücretle hizmet veren yurtların özellikleri nelerdir? Sıcak su bulunmakta mıdır? İnternet hizmeti verilmekte midir? Yurt oda kapasiteleri ne kadar ve bu odalarda kaç öğrenci barındırılmaktadır?"