BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  GÜNCEL

Yurt dışındaki seçmen referandum için sandık başına gidiyor

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması için Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, Avusturya ve Danimarka'da yaşayan Türk vatandaşları yarından itibaren sandığa gidebilecek.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulundan alınan bilgiye göre, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik halk oylaması için Avrupa'da Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsviçre ve Danimarka’da Türk vatandaşları yarından itibaren sandığa gidebilecek.

ALMANYA'DA 13 AYRI ADRESTE SANDIK

Başkonsolosluklar, başkonsolosluk bölgesinde veya başkonsoloslukların belirlediği adreslerde olmak üzere Almanya’da 13 ayrı adreste sandıklar kurulacak. Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart kentlerinde kurulan sandıklarda oy kullanılabilecek.

Avusturya’da Viyana, Salzburg ve Bregenz olmak üzere üç bölgede, Belçika’da Brüksel ve Anvers'de, Fransa’da Paris, Lyon, Marsilya, Nantes, Strazburg ve Bordeaux bölgelerinde, İsviçre’de Zürih, Cenevre ve Bern şehirlerinde ve Danimarka’da Kopenhag Büyükelçiliğindeki sandıklarda oy verilebilecek.

OY VERME İŞLEMİ NE ZAMAN SONA ERECEK?

Vatandaşlar 09.00 ila 21.00 saatleri arasında oy kullanabilecek
Oy kullanma işlemleri yerel saatle 09.00’da başlayacak ve 21.00’de sona erecek. Vatandaşlar bu saatler içerisinde hafta içi veya hafta sonları oyunu kullanabilecek.

Vatandaşların yanlarında oy kullanabilmek için yanlarında Türk nüfus cüzdanı, Türk pasaportu, Türk sürücü belgesi, yeni tip Türk kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, askerlik belgesi, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini getirmeleri gerekiyor.

Yurt dışında oy verme işlemleri 9 Nisan'da sona erecek.

Oy verme işlemi ABD'de 1 Nisan, Birleşik Krallık'ta 6 Nisan, KKTC ve Hollanda'da 5 Nisan, İtalya ve Suudi Arabistan'da 7 Nisan, Yunanistan ve Rusya'da 8 Nisan'da başlayacak, 9 Nisan'a kadar devam edecek. Japonya, Çin ve Güney Afrika'da ise sadece 9 Nisan'da oy verilebilecek.

Vatandaşlar ayrıca Sarp, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Çardak, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları ile Kuşadası, Ayvalık, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Samsun liman gümrük kapılarında oy kullanabilecek.