BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  GÜNCEL

Yüreği varsa o tuğlayı şimdi çeksin

Faili meçhul cinayetlere ilişkin Ankara’da görülen davada ilginç diyaloglar yaşandı.

Abone ol

1993’te öldürülen Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili açılan davada Ayhan Çarkın, cinayetlerle ilgili MGK kararları olduğunu söyledi. Çarkın “Mehmet Ağar tuğla çekerse duvar yıkılırmış, ben yerinden oynattım, eğer yüreği varsa o tuğlayı şimdi çeksin” dedi.

Faili meçhul cinayetlere ilişkin davanın ayrıntıları bugün Vatan sinde yer aldı. de sanıkların ifadeleri yer alıyor.

Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın itirafları üzerine 1990’lı yıllarda işlenen 16 faili meçhul cinayetlerle ilgili Ankara savcılığı soruşturma başlatmıştı. Zamanaşımına girme tehlikesi nedeniyle Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın 1993’te kaçırılarak öldürülmesi olayını ana dosyadan ayıran savcılık, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı Vekili İbrahim Şahin ve MİT’çi Korkut Eken’in aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında “cürüm işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde adam öldürmek” suçundan dava açtı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın ilk duruşması dün görüldü.

ÇATLI İYİ BİR İNSANDI

Savunmasının başında, “Ses tonunun istem dışı yükselmesi ve vücut hareketlerinin mahkemeye saygısızlık olarak algılanmamasını” isteyen Ayhan Çarkın, Susurluk davasında 3.5 sene yargılandığını ve kendisine sadece ‘Abdullah Çatlı’yı tanıyor musun?’ diye sorulduğunu anlattı. Çarkın, “Ben Mehmet Özbay olarak tanıdım. İyi bir insandı, dost, arkadaştı” dedi ve ekledi: “Biz bu çileleri çekerken Ağar polis balolarında, VIP turlarda, Meclis kulislerinde siyasi entrikalar içinde vatan millet, kahramanlık taslıyordu. Tuğla çekerse duvar yıkılırmış. Ben yerinden oynattım, eğer yüreği varsa o tuğlayı şimdi çeksin. Hangi namussuz altında kalacaksa kalsın. Bir de utanmadan bana küfrediyor.”

KAYITLAR MESUT YILMAZ'DA

“Benim, Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesi olayıyla ilgili suçum yok. Ağar müdahale etmeseydi, ben bu çileyi çekmeyecektim. Hem bu olayla alakalı elindeki bilgi, belge, ses ve görüntü kayıtlarını hukuki makamlara bildirmeyip, Mesut Yılmaz’a verecek, hem de ‘benim elimde kaset yok’ diyecek. Mahkemeniz önünde yemin ederim ki, hem sesli hem görüntülü kayıtlar mevcuttur. Mehmet Eymür cinayetleri biliyor ama hiçbir şey yapmıyor. Bu şahıs, her türlü pisliğin baş mimarlarındandır. Ülkemizin karanlık dönemindeki karanlık şahsiyetlerindendir. Terörle mücadele uğruna ayrılan örtülü ödenekten milyonlarca dolar çıkar sağladı. Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığının da içinde bulundu. Bu cinayetlerin baş mimarlarından.”

ÖNCE ÖLDÜR SONRA SAKLAN

“O zamanki rezillikler saymakla bitmiyor. Ülkene ihanet et, halkına karşı suç işle, vatan millet adına cinayet işle, uyuşturucu ticareti yap, silah kaçakçılığı yap, sonra devlet sırrının arkasına saklan ve bu işlerden sıyrıl. Soruyorum Korkut Eken kayıp silahlar nerede?” (Eken, Çarkın’ın bağırarak sorduğu bu soruya karşılık olarak “Seni alakadar eden bir durum değil” şeklinde cevap verdi.)

FAİLİ MEÇHULLERDE MGK KARARI

“Abdülmecit Baskın’ın ölümüne giden yol benden geçti. İbrahim Şahin bize ‘Bu adamı alıp, daire başkanlığına getirin’ dedi. ‘Bu şahıs, dağdaki PKK’lılara nüfus kağıdı veriyor’ dendi. Ben, Oğuz Yorulmaz, bir kişi daha vardı, Nüfus Müdürlüğü’ne gittik. Dördüncü gidişimizde bizi kapıda karşıladı. Beyefendi bir adamdı. Bana ‘Hay hay. Gidelim’ dedi. Ayhan Akça’ya teslim ettim. Oradan ayrıldılar. Daireye döndük. Şahin bize ‘Ne işiniz var burada. Gidin onlarla buluşun’ dedi. Haymana yoluna döndük. Ayhan Akça ile buluştuk. Yanında 8-10 sivil şahıs vardı. Gittiğimizde Baskın’ın infaz edildiğini gördük. Daire başkanlığına geldik. Bana ‘Burada MGK kararları var, bu kararlar çerçevesinde bu işler yapılır, devlet kararıyla yapılan işler’ dendi.”

BULDAN’DAN EKEN’E:

Duruşmayı Baskın’ın oğlu Eren Baskın ve kardeşi ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile eşi Savaş Buldan’ı faili meçhul bir cinayette kaybeden BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da izledi. BDP Grup Başkanvekili Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Twitter hesabından, “İlk defa eşimin katilleriyle yüzleşeceğim. Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu geldiler. İçimde fırtınalar kopuyor. Korkut Eken ve Ercan Ersoy da burada. Tam bir katiller serisi” diye yazdı. Sesli ve görüntülü kayıt yapılan duruşma ya tutuksuz sanıklar Eken, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Ercan Ersoy, Ayhan Akça, Uğur Şahin, Ahmet Demirel ile tutuklu sanıkları Ayhan Çarkın ve Ziya Bandırmalıoğlu katıldı. İbrahim Şahin ise telekonferans yöntemi ile kaldığı cezaevinden sırası geldiğinde bağlandı. Sanıklar kimlik bilgilerini söylerken Eken’in, “Emekliyim” demesi üzerine Buldan, “Emekli katil” diye bağırdı.

EKEN: ÖZAL VE ÇİLLER İSTEDİ

Korkut Eken duruşmada emniyet ile 1985’de tanıştığını belirterek, “Genelkurmay Başkanlığı’nın görevlendirmesiyle polisin eğitiminde yer aldım. Eruh-Şemdinli basılınca polis timlerinin kırsal alanda kullanılması gündeme geldi. Turgut Özal’ın isteğiyle bin kişi yetiştirdik. Tansu Çiller bin kişilik polis özel kuvveti talimatı verdi. Eğitim programlarının yapılmasında, ağır silah atışlarının yapılmasında yardımcı oldum, hocalık yaptım” dedi.