BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'ın Öcalan oyunu mahkemede çıktı!

Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a, kendisini Türkiye’ye iade etmesinden dolayı açtığı 20 bin 100 euroluk tazminat davası 22 Şubat'a ertelendi. Öcalan'ın dilekçesinde

Abone ol

İmralı Adası’nda cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın, kendisini Türkiye’ye iadesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a, Ekim 2008’de açtığı ve bugün görülmesi beklenen tazminat davası 22 Şubat 2016 tarihine ertelendi.
 
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, kendisini Türkiye’ye iadesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a açtığı tazminat davası 22 Şubat 2016'ya ertelendi. Öcalan'ın Yunan hükümetinden ‘yanıltıcı vaatler’ aldığını iddiasıyla açtığı dava, Atina İlk Derece İdare Mahkemesi’nce ertelendi.

YUNANİSTAN ÖCALAN'A VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAMIŞ!

Dava dilekçesinde, 1988'de Suriye'den kaçtıktan sonra yakalanıncaya kadar olan süreci anlatan Öcalan, Yunan devletinin, "kendisini koruyacağı ve siyasi iltica hakkı tanıyacağı" yönünde söz verdiğini ancak bu taahhüdünü yerine getirmediğini savunuyor.

Öcalan, dilekçesinde ayrıca, Roma'da bulunduğu sırada dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'un bazı milletvekilleri aracılığıyla hükümetin kendisine yardımcı olacağını iletmesi üzerine ikinci kez Yunanistan'a geldiğini belirtertti.

İşte Öcalan'ın Yunan basınında yer alan dilekçesi:

"KENYA'YA GİDECEĞİMİZİ ÖĞRENDİM"

"Korfu Adası'na geldiğimde EYP (Yunan Gizli Servisi) Başkanı Stavrakakis beni güvenli şekilde Güney Afrika'ya götüreceklerini söyledi. Uçağa bindikten sonra Güney Afrika"dan önce Kenya'ya gideceğimizi öğrendim. İtiraz etmemi engellemek için bunu bana uçağa bindikten sonra söylediler. Kenya'nın Amerikalı gizli servislerin merkezi olduğu herkesçe biliniyordu. Orada Yunan Büyükelçisi'nin konutunda kaldığım sürece bana siyasi iltica hakkı verilmesi konusunda Yunan ve Güney Afrika makamları arasında hiçbir irtibat olmadığını öğrendim. Daha sonra Atina, büyükelçilik konutundan çıkarılmamı ve Kenya'daki bir çiftliğe götürülmemi istedi. Ben ise, BM Genel Sekreteri'ne teslim edilmeyi istedim ancak, Yunan Dışişleri Bakanlığı bunu da kabul etmedi" ifadelerine yer verdi.

ÖCALAN SEMBOLİK OLARAK 20 BİN EURO İSTİYOR

Bugün görülmesi beklenen ancak, Yunanistan hükümetinin talebi doğrultusunda 22 Şubat 2016’ya ertelenen davada, Öcalan, Kenya ve muhtemelen ABD makamlarıyla birlikte Türkiye’ye teslim edilmesini organize ettiği iddiasıyla, Yunanistan’ın sembolik olarak 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. 

Avukatlarının mektup aracılığıyla ulaştığı Öcalan, “Mutlak tecrit koşullarında sağlıklı bir savunma geliştirmem mümkün değil” diyerek yanıt vermişti.

"YUNANİSTAN SUÇLU DİYEMEYİZ"

"Hürriyet'te yer alan habere göre, Öcalan’ın avukatları Cengiz Çiçek ve Ebru Günay, şunları söyledi:

“Öcalan’ın teslim edilmesinden sadece Yunanistan sorumlu değildir. Bir tek Yunanistan suçlu diyemeyiz. Bu dava ile Öcalan’ın yakalanması ve Türkiye’ye götürülmesine başka ülkelerin de karıştığını kanıtlamak istiyoruz. Öcalan bize bir görüşmemizde, büyük güçlerin Ortadoğu’daki planları için kendisini engel gördüklerini söylemişti; ‘Planlarını bozuyorum. Bunun için de Kürtleri ortadan kaldırmak istiyorlar’ demişti. Büyük güçlerin planları, Türkiye ile Yunanistan’ın birbirlerine yaklaşmaları ve aralarındaki gerginliğin azalmasını da hedefliyordu.” Avukat Mahmut Şakar ise davayı kazanmaları halinde Öcalan’ın tazminatı bir Yunanistan hayır kurumuna bağışlayacağını söyledi.

YEĞEN DİLEK ÖCALAN DESTEĞE GİTTİ

Öcalan’ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan, Atina’ya giderek dava öncesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı. Dilek Öcalan “1998’de başlayıp 1999’da tamamlanan suikast bizzat Öcalan’ı değil, Kürt halkının tümünü hedef alıyordu. Yunan halkının bu uluslararası suikastta yer alan tüm Yunanlıların cezalandırılmaları için katkısını bekliyoruz. Yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi. Dilek Öcalan, Atina’da Halkın Birliği (LAE) partisini de ziyaret etti ve partinin lideri Panayotis Lafazanis’le görüştü. 


KENYA'DA YAKALANARAK TÜRKİYE'YE GETİRİLMİŞTİ

Haberlerde, Öcalan'ın 2 Şubat 1999'da Korfu Adası'ndan Kenya'ya, Yunan makamlarının "Lazaros Mavros" sahte ismiyle kendisine tedarik ettiği C015918 numaralı Kıbrıs Rum pasaportu ile seyahat ettiği ileri sürüldü. Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

İşte Öcalan’ın davasının kronolojisi ve ve gelişmeleri:

Abdullah Öcalan Şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a Ekim 2008’de dava açmıştı. Bu tazminat davası, bugün Atina Üç Üyeli İdaresi Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Öcalan, Kenya ve muhtemelen ABD makamlarıyla birlikte Türkiye’ye teslim edilmesini organize ettiğini ileri sürdüğü Yunanistan’ın sembolik olarak 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. Dava dilekçesinde 1999’da kendisine siyasi iltica hakkı tanınacağına ilişkin Yunanistan hükümetinden ‘dolaylı ancak yanıltıcı vaatler’ aldığını belirten Öcalan, Yunanistan hükümetinin kendisini Türkiye’ye teslim ettiğini ve bunun sonucunda ölüm cezasına çarptırıldığını ileri sürdü.