BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.430,02
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yunanistan'ın FETÖ kararına Türkiye'den sert tepki

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ'cü darbecilerin iltica başvurularını kabul eden Yunanistan'a tepki gösterdi. Gül, Yunanistan yargısının teröristleri bağrına basan kararını kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Abone ol

YUNANİSTAN, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaçan FETÖ'cü askerlere iltica hakkı verdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan'ın uluslararası hukuku çiğnediğini söylerken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise Yunanistan yargısının kararının kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Türkiye'den Yunanistan'a tepkiler çığ gibi büyüyor. Yunanistan darbecilere iltica hakkı vererek darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ilan ettiğini ifade eden Kalın, kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerektiğini kaydetti.

ADALET BAKANI: TARİH MAHKUM EDECEKTİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile yaptığı açıklamada Yunanistan'ın kararının evrensel hukuka ve demokratik değerlerle bağdaşmadığını ifade etti. Yunanistan yargısının teröristleri bağrına basan kararının kabul edilemez olduğunu söyleyen Gül, "Bu onurlu ve kararlı mücadelenin (FETÖ ile mücadele) sonunda; böylesi hukuk cinayetlerini taammüden ve organize bir biçimde işleyen birlikleri, ülkeleri, yöneticileri, yargı insanlarını tarih mahkum edecektir" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ: CENEVRE SÖZLEŞMESİNİN İHLALİ

Dışişleri Bakanlığı da karar sonrasında açıklama yaptı. Dışişleri açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümetinin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır.

Yunanistan Danıştayının bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir.

Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: 'TAM BİR BASİRETSİZLİK ÖRNEĞİ'

Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer de Yunanistan'ın FETÖ'cülere iltica hakkı tanımasını, "tam bir basiretsizlik örneği" olarak nitelendirdi.

Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, Yunanistan'da FETÖ'cü askere iltica hakkı tanınmasına yönelik karara sert tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, söz konusu karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Güven artırıcı önlemlerin yeniden başlatılmasının konuşulduğu ve her türlü iyi niyeti gösterdiğimiz şu günlerde, darbeci hainler hakkında verilen
mahkeme kararı tam bir basiretsizlik örneği olmuştur. Darbeci teröristlerle ilgili hukuka, demokrasiye ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun kararlar alınmadan, güven artırıcı önlemlerin uygulamalarında bir gelişme beklenemez. Bunun da ilişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacağı açıktır."