BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da SYRIZA rüzgarı bitiyor mu?

Pazar günkü erken seçim öncesi yapılan son kamuoyu yoklamaları merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi'nin, hükümetin büyük ortağı radikal sol koalisyonunu (SYRIZA) yakaladığını gösteriyor. Yeni hükümet, Yeni Demokrasi Partisi'nin liderliğinde kurulabilir.

Abone ol

Vangelis Meimarakis öncülüğündeki Yeni Demokrasi Partisi anketlerde SYRIZA ile başa baş gözüküyor.

Yunanistan'da Pazar günü yapılacak erken genel seçim öncesi partiler kampanyalarını bugün noktalayacak. Yapılan son kamuoyu yoklamaları merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi'nin, hükümetin büyük ortağı radikal sol koalisyonunu (SYRIZA) yakaladığını gösteriyor.

Ülkede sonuçları dün ve bugün açıklanan beş kamuoyu araştırmasının ikisinde SYRIZA, ikisinde ise Yeni Demokrasi Partisi ilk sırada görülürken; bir araştırmada iki partinin oy oranı aynı çıktı.

Araştırmalarda iki partinin oy oranları yüzde 27 ile yüzde 31 arasında değişiyor.

Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidara gelebilmesi için yaklaşık 38 oy alması gerekiyor. Bu nedenle seçimden sonra yeni bir koalisyon hükümeti kurulması kesin gibi.

Yeni Demokrasi Partisi'nin geçici lideri Vangelis Meimarakis son mitinginde, seçmenlerden oylarını istikrarlı bir hükümet için kullanmalarını istedi. Meimarakis siyasetçilere de sonuçların belli olmasının ardından bir araya gelmeleri çağrısında bulundu.

Meimarakis, ülkesinin Avrupalı kreditörleriyle kurtarma paketi için yürüttüğü pazarlıkların ortak bir heyetle yürütülmesi yönündeki çağrısını da yineledi.

Aleksis Tsipras, SYRIZA içerisinde çıkan isyan üzerine çok sayıda partiliyi kaybetmişti.

Başbakan ve SYRIZA lideri Aleksis Tsipras ise Yeni Demokrasi Partisi ile koalisyon hükümeti kurmayacaklarını belirtti.

Tsipras, kamuoyu araştırmalarının da gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Yunanistan Başbakanı, ülkesinin 86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketinin ancak muhalefetin desteği ile parlamentodan geçmesi ve partisi SYRIZA'nın bölünmesi sonrası Ağustos ayında erken seçim kararı almıştı.

Aşırı sağcı parti üçüncü sırada

Yunanistan'da kamuoyu araştırmaları aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'ni üçüncü sırada gösteriyor.

Araştırmalarda Altın Şafak'ı, oylarını bir nebze de olsa artırmış görünen PASOK ve Komünist Parti izliyor.

Sekiz hatta dokuz partinin 300 üyeli Yunanistan Parlamentosu'na girmesi mümkün.

Seçim senaryoları

Londra'daki Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün (Chatham House) Yunanistan uzmanı Angelos Chryssogelos, SYRIZA'dan ayrılanların kurduğu Halkın Birliği Partisi ile hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi'nin, yüzde 3 barajın aşmakta zorlanabileceklerini söylüyor.

Chryssogelos'un Pazar günkü seçimle ilgili görüşleri şöyle:

"SYRIZA'nın az farkla ilk sırada yer alması halinde, partiden daha ılımlı bir ismin - örneğin (eski Başbakan Yardımcısı) Yannis Dragasakis'in - başbakan adaylığı daha gerçekçi bir seçenek olacaktır.

"İstikrarlı bir koalisyon hükümeti için ise her koşulda SYRIZA'nın en azından kerhen desteğine ihtiyaç var.

"Yeni Demokrasi Partisi ilk sırada yer alırsa, SYRIZA'dan destek almak için daha merkezde bir ismi başbakan adayı olarak belirleyebilir.

"Merkez sağdaki bu partinin zaferi çelişkili gibi görünse de, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki geleceği açısından daha istikrarsız bir sonuç doğurabilir. Zira bu durumda Sayın Tsipras'ın, küçük düşmüş bir SYRIZA'yı uygulanacak kemer sıkma programına kerhen de olsa desteğe ikna etmesi daha zor olacaktır."