BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.420,67
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da siyasiler son mitinglerini yapıyor

Borç krizi mağduru Yunanistan'da siyasi partiler tekrarlanacak genel seçim öncesi kampanyalarını bitirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Borç krizi mağduru Yunanistan'da siyasi partiler tekrarlanacak seçim öncesi kampanyalarını bitirmeye hazırlanıyor.

Seçimlerden az farkla lider çıkan kemer sıkma politikaları yanlısı muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi bugün son mitingini gerçekleştirecek.

Kurtarma paketi ve onunla birlikte gelen yaptırımlara karşı çıkan Syriza ise Salı günü Atina'da son mitingini yapacak.

Syriza, Mayıs ayındaki seçimleri ikinci sırada tamamlamıştı.

Resmi olmayan anketler kemer sıkma politikası karşıtı partilerin oylarının düşeceğini gösteriyor.

Yunanistan seçim yasasına göre seçimlerden önceki iki haftalık dönemde resmi seçim anketi yapılamıyor.

Yunanistan'a verilen iki uluslararası kurtarma paketi karşılığında istenen kemer sıkma politikalarını ülke uygulamakta zorlanıyor.

Verilen ilk kurtarma paketi 110 milyar euro, ikinci paket ise 130 milyar euro değerindeydi.

Ülkedeki yedi ana politik gruptan beşi kemer sıkma politikalarına ve ikinci kurtarma paketine karşı çıkıyor.

Komünistler ise euronun tamamen terk edilmesi gerektiğini savunuyor.

Euro bölgesinin en güçlü ekonomisi olan Almanya kurtarma paketi alan diğer bölge ülkeleri gibi Yunanistan'ın da kemer sıkma politikaları uygulamasını talep ediyor.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann bu konudaki uyarısını Cuma günü yineledi ve Euro bölgesinin hiç bir ülkenin şantajına boyun eğmeyeceğini söyledi.

Solcu Syriza’nın lideri Alexis Tsipras, Atina'da düzenlediği son mitingde katılımcılara Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkacağına bahse girmemelerini çünkü kaybedeceklerini söyledi.

Tsipras'ın partisinin ülkede gördüğü destek son dönemde artmış olsa da, rakipleri siyasetçinin ekonomik planlarının gerçekçi olmadığı görüşünde.

Konuşması sırasında oldukça kendine güvendiği gözlenen Tsipras Pazar günü Yunanistan'ın yeni bir döneme gireceğini söyledi.

Yunanistan'ı Euro bölgesinde tutacağına yemin eden politikacı, kemer sıkma politikalarının koşullarını ise yeniden pazarlığa açacağını söyledi.

Tsipras “İspanya için koşullar yumuşatılabiliyorsa bizim için de yapılabilir” dedi.

Politikacının başında bulunduğu radikal sol koalisyonu Syriza kemer sıkma politikalarına karşı tavırlarıyla destek kazanmıştı.

Tsipras, iktidardaki partileri Yunan bayrağını Angela Merkel'e teslim etmekle suçluyor.

Cuma akşamı Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras'ın Atina'nın Syntagma Meydanı'nda destekçilerine seslenmesi bekleniyor.

Samaras kurtarma paketi ve onunla birlikte gelen yaptırımlara karşı çıkan partileri Yunanistan'ın geleceğini riske atmakla suçluyor.

Samaras “Ne istediğimiz konusunda net olmalıyız. Bizim istediğimiz şey koşulların yeniden pazarlığa açılması ve Yunanistan'ın Euro bölgesi içinde kalması'' dedi.