BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da seçim şoku

Erken seçim kararı alınan Yunanistan'da Avrupa Birliği fonlarıyla ayakta durmaya çalışan ülkenin finans sistemi alarm veriyor.

Abone ol

Euro Bölgesi'nde deflasyon tehlikesiyle mücadele eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) yakın zamanda Yunan bankaları için sağladığı fonlamadan vazgeçme noktasına gelebilir. Erken seçimler ülkeyi Şubat sonuna kadar kurtarma planını kabul etmekten alıkoyarsa, Yunan varlıklarının teminat olarak kabul edilmesini sağlayan özel düzenlemeler geçersiz olacak.

Yunanistan'ın yeniden çalkalanması, ülkede 2009'da yılında başlayarak diğer ülkelere sıçrayan ve 2012'de euroyu tehdit edene kadar süren borç krizini akıllara getiriyor. Bölge ekonomisi o dönemden bu yana toparlanma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu durum da AMB'yi daha önce görülmemiş teşvik önlemleri almaya itiyor ve piyasalarda bir sonraki çeyrekte parasal genişleme hamlesi gelmesi beklentisi var.

Londra'daki Berenberg Bankası baş ekonomisti Holger Schmieding "Yunanistan'ın yeniden derin bir krize girme ihtimali yüzde 30. Kriz Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalini de beraberinde getiriyor. Bu da hatrı sayılır bir risk" diye konuştu.

10 yıllık Yunanistan devlet tahvil faizi erken seçim açıklamasının ardından 104 baz puan yükselerek, Atina saati ile 13:48'de yüzde 9.52 oldu.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, başkanlık adayı Stavros Dimas’ın onaylanması için üçüncü ve son girişiminde başarısız oldu. Oylama, ülkenin 240 milyar euro (292 milyar dolar) tutarındaki kurtarma paketi süresinin dolmasından birkaç hafta önce, Ocak ayı sonunda veya Şubat başında genel seçime gidilmesini tetikleyecek. Yeni seçimler, tasarrufa karşı olan Syriza Partisi’nin kazanması ile sonuçlanabilir. Ülke borçlarının yeniden müzakere edilmesi arayışı içinde olan Syriza Partisi, Avrupa’nın para birliğinin istikrarını ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahvil alım programını başlamasını tehdit ediyor.