BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,01
ALTIN 2.324,61
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da dokuz ayda üçüncü seçim

Erken seçime giden Yunanistan'da oy verme işlemleri başladı. Son bir hafta içerisinde yapılan anketler son seçimi kazanan radikal sol koalisyuonu SYRIZA ile merkez sağ partisi Yeni Demokrasi'nin başa baş olduğunu gösteriyor.

Abone ol

Tsipras öncülüğündeki SYRIZA ve Meimarakis'in liderliğini yaptığı Yeni Demokrasi Partisi, anketkerde başa baş gözüküyor.

Erken seçime giden Yunanistan'da oy verme işlemleri başladı. Son bir hafta içerisinde yapılan anketler son seçimi kazanan radikal sol koalisyuonu SYRIZA ile merkez sağ partisi Yeni Demokrasi'nin başa baş olduğunu gösteriyor.

Son genel seçimlerin Ocak ayında düzenlendiği Yunanistan'da seçmenler 5 Temmuz'da da kemer sıkma tedbirlerine 'Evet' ya da 'hayır' demek için sandık başına gitmişti.

Bugünkü seçim aynı zamanda ülkenin son 6 yılda düzenlediği 5'inci erken seçim. Tekrar sandığa gidilmesi ihtimali Ağustos ayında SYRIZA'nın meclis çoğunluğunu kaybetmesiyle birlikte kaçınılmaz hale gelmişti.

SYRIZA lideri Aleksis Tsipras'ın Avrupa Birliği (AB) ve IMF ile yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının ardından hem parti içerisinde isyan çıkmış, hem de SYRIZA'ya olan destek önemli ölçüde azalmıştı.

SYRIZA hükümetinin yeni bir kurtarma paketinie 'Evet' demesinin ardından partiye olan destekte azalma gözlandi.

Atina'nın kreditörleriye üzerinde anlaştığı yeni kurtarma paketi, SYRIZA'nın iktidara gelmeden önce karşı çıktığı çok sayıda kemer sıkma tedbirini içeriyor.

Genel kanı bugünkü seçimlerden kim galip çıkarsa çıksın, ülkenin acı ekronomik reform reçetesini uygulamaya koymak durumunda kalacağı yönünde.

Oy verme işlemlerini Atina'da takip eden BBC muhabiri Richard Galpin, herhangi bir partinin tek başına iktidar olacak kadar oy almasının mümkün gözükmediğini belirtiyor ve ülkedeki zayıf koalisyonlar döneminin reformları yavaşlatmasından endişe edildiğini aktarıyor.

Tsipras: 'Hayır' deseydik şimdi Euro'da olmazdık

SYRIZA lideri Aleksis Tsipras oyunu Atina merkezindeki bir ilkokulda kullandı.

Seçim öncesinde verdiği son röportajda Tsipras, kurtarma paketini savunmaya devam etti.

Antenna TV televizyon kanalına konuşan Tsipras, kurtarma paketine 'evet' derken, ülkenin çıkarlarını parti çıkarlarının önüne koyduğunu savundu. Tsiptas üç yıllık yeni kurtarma planına 'evet' denmemiş olsaydı, ülkenin muhtemelen şu anda Euro Bölgesi'nde olmayacağını da sözlerine ekledi.

Meimarakis: SYRIZA kötü bir deneydi

Ancak Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Vangelis Meimarakis Tsipras'ın öncülüğündeki hükümeti "Yunanistan'a çok pahalıya mâl olan bir deney" olarak yorumladı.

Meimarakis, "Eğer seçimden yine SYRIZA galip çıkarsa ülke kısa süre içerisinde yeniden seçimlere gidebilir. Bu da bizim için bir felaket anlamına gelir" dedi.

Altın Şafak yükselişte

Göçmen karşıtı aşırı sağcı Altın Şafak'ın seçimden üçüncü parti olarak çıkması olası.

Seçimlerde üçüncü parti pozisyonu için de büyük bir yarış var. Sosyalist Pasok ve aşırı sağcı Atın Şafak partilerinin oy oranları son yapılan anketlerde birbirine çok yakındı.

Yunanistan'da giderek büyüyen göçmen krizinin Altın Şafak'a desteği artırdığı belirtiliyor.

Yunanistan'da sandıklar TSİ 19.00'de kapanacak. İlk sonuçların da oy verme işlemlerinin tamamlanmasından 2 saat sonra çıkması bekleniyor.