BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.489,15
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da askerlerden skandal İstanbul sloganı!

Yunanistan'da bir grup askerin “Kostantinopol’e gireceğiz” sloganıyla yürümesi ülkeyi karıştırdı. Skandaldan aşırı sağcı Savunma Bakanı sorumlu tutuldu.

Abone ol

Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan edişinin 194’üncü yılının kutlamalarında Sualtı Afet Grubu’nun (OYK ) bazı üyelerinin “Kostantinopol’e gireceğiz” sloganı atmasıyla başlayan kriz derinleşiyor.

Öte yandan nüfusu İstanbul'dan az olan Yunanistan'ın, askeri gücünü Türkiye'yle karşılaştırınca söz konusu askerlerin sloganlarının ne denli trajikomik olduğu da ortaya çıkıyor.

HAYALİMİZ KOSTANTİNOPOL'E GİRMEK

Sintagma Medyanı’nda düzenlenen geçit törenine katılan Sualtı Afet Grubu, “Hayalimiz Kostantinopol’e girmek, bayrağımızı yükseltmek ve marşımızı söylemek” diye slogan atmıştı.

Bu eski slogan, töreni izleyen bir grup tarafından alkışlansa da gerek iktidardaki Radikal Sol Kaolisyon (SYRIZA) gerekse muhalefetten tepki çekti. Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis sloganı kınadı.

CEZASIZ BIRAKILMASI AKIL ALMAZ BİR ŞEY

SYRIZA milletvekili Vasiliki Katrivanu da, ‘demokrasiye karşı doğrudan bir provakasyon‘ olarak değerlendirdi. Facebook hesabından bir mesaj paylaşan Katrivanu, “Bu davranışın cezasız bırakılması akıl almaz bir şey. Bu, ordunun bu faşistlerden temizlenmesi gerektiği ve hala aşırı sağcılar için güçlü bir hücre olduğunu hatırlattı” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİNDEN DESTEK

Ancak ‘Kostantinopol’ü almak‘ isteyen Sualtı Afet Grubu’na SYRIZA içinden destek veren isimler de var.

Eski bir ANEL’li (Bağımsız Yunanlar) SYRIZA milletvekili Rahil Makri, Facebook hesabından OYK’ye ait tatbikat görüntülerinin yer aldığı bir video yayınlayarak destek verdiğini gösterdi.

SAVUNMA BAKANI SORUMSUZ

Muhalefetteki PASOK’sa Savunma Bakanı Panos Kammenos üzerinden SYRIZA’ya yüklendi.

“OYK mevcut ulusal sınırlara itiraz eden sloganlar attı. Savunma Bakanı böylesine sorumsuzken, ne bekleyebilirsiniz?” denilen açıklamada, Kammenos’un “Çihatçıları Berlin’e göndeririz” diyerek tehdit etmesi de hatırlatıldı.