BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da aileler parçalanıyor...

Komşu'da aileler çocuklarına bakamayacak duruma geldi.

Abone ol

Yunanistan’da hükümetleri deviren, ülke genelinde protesto ve grevlere yol açan ekonomik krizin bir başka boyutu daha ortaya çıktı.

Mali durumları kötüleşen aileler, açlıktan ölmemeleri için çocuklarını yetimhanelere ve yardım kuruluşlarınca işletilen bakım merkezlerine teslim ediyor.

YÜZDE 10'U AÇLIK SINIRINDA

İstatistiklere göre, Yunanistan’da çocuk nüfusunun yüzde 10’u açlık sınırında. Eğitim kurumlarının az beslenme yüzünden güçsüz düşen çocuklar için beden eğitimi derslerini iptal etme planları, durumun vahametini ortaya koyuyor. Olga ve Aleksandros Elefteriadou da, çocuklarını Zanneio Çocuk Bakım Evi’ne teslim etti. Beş çocuklarından üçünü bakım evine veren ve onları sadece hafta sonları evlerine götürebilen çiftin iki yıl önce işlerini kaybettiği öğrenildi. Aylık 470 euro (1,195 TL) sosyal yardımla geçinmeye çalışan çift, düzenli bir iş bulamadıklarını dile getirdi.

ÇOCUKLARINI BAKIM EVLERİNE VERİYORLAR

Çocuklarını bakım evine vermeden önce Olga’nın annesinin maddi yardımlarıyla geçinen çift, çocuklarının bakımına para yetiştiremeyince 2 erkek ve 1 kız çocuklarını Atina’daki evlerinden 1 saat mesafedeki Zanneio Çocuk Bakım Evi’ne vermeye karar verdi. Olga, çocuklar duruma alışsa da onlardan ayrı kalmanın kendileri için çok zor olduğunu belirtti.

AVRUPA'DA İŞSİZLİKTE BİRİNCİ SIRADA

Çiftin düştüğü durum, ekonomisi yıllık yüzde 5 küçülme kaydeden ve işsizlik oranı Avrupa ülkeleri arasında en yüksek olan Yunanistan’da durumu özetliyor. Ülkedeki yetişkin nüfusun neredeyse üçte biri, 25 yaş altı nüfusun ise üçte ikisi işsiz. İş sahibi olanlar ise, az bir parayla geçinmeye çalışıyor. Özel sektör maaşları 4 yılda yüzde 30 oranında azalırken, borç krizine karşı getirilen yüksek vergiler Yunan vatandaşlarını zorluyor.

Zanneio Bakım Evi’nde yürek burkan başka bir vaka ise, yaşları 6 ile 14 arasında değişen dört kardeş. Babaları restoranı icralık olunca hapse giren kardeşleri, annelerinin bakamadığı için bakım evine verdiği öğrenildi. İki yıldır yetimhanede kalan ve babasını kaybeden 11 yaşındaki bir kız çocuğunun da işsiz olan annesi ona bakmakta zorlandığı için Zanneio’ya geldiği belirtildi.

HER GECE AĞLADIK FAKAT BAŞKA ÇAREMİZ YOKTU

Ailesini temizlik işleri yaparak geçindirmeye çalışan, önce geliri azalan, sonra da işini kaybeden 40 yaşındaki üç çocuk annesi Metaksiya Yorgitsi de, 14 yaşındaki oğlunu yetimhaneye verdi. Aylık 350 euro (890 TL) ile diğer çocuklarına bakmaya çalışan Yorgitsi, daha sonra maddi durumu biraz düzelince oğlunu yetimhaneden geri aldığını söyledi.

1 yıl içinde iş bulamazsa aldığı sosyal yardımın kesileceğini belirten Yorgitsi, “Her gece ağladık, fakat başka çaremiz yoktu. Ödemem gereken borçlar vardı ve yiyecek almaya paramız yoktu. Yetimhanede oğlum en azından besleniyor ve 
okuluna gidebiliyor” dedi. Yorgitsi, belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olduğunu da belirtti.

Yardım kuruluşu “Çocuk Gülüşü” yetkilileri, 2011’de 4 bin 465 çocuğa acil gıda ve eşya yardımı yaptıklarını, bu sayının 2012’de 10 bin 927’ye çıktığını belirtti. Kuruluşta çalışan Tania Schiza, “Eskiden en alt ekonomiksınıftan talep gelirdi ama şimdi işlerini kaybedip gidecek yeri olmayan orta üst sınıf da bize başvuruyor. Geçmişte bağış yapanlar artık yardım istiyor” diye konuştu.

ÇOCUK KÖYLERİ KURULDU

‘SOS Çocuk Köyleri’ isimli kuruluş da beş yıl önce yılda 47 aileye yardım ederken, bu sayının 900’e çıktığını ve ülke çapında yeni merkezler açtıklarını duyurdu. Kuruluşun yardım ettikleri aileler arasında kriz nedeniyle işini kaybeden büyük bir şirketin üst düzey yöneticisi, iflas eden işadamları ve esnaflar da bulunuyor.

Uzmanlar, krizin Yunan toplumunda sosyolojik bir değişime yol açtığını belirtiyor. Güçlü bir aile yapısı olan Yunanistan’da daha önce sadece uyuşturucu bağımlılığı gibi sosyal sorunlardan dolayı ailelerde dağılmalar yaşanırken, şimdilerde ekonomik kriz aileleri parçalıyor. Yetersiz beslenme çocukların sağlığını da etkiliyor. Atina’da bir okulda her altı öğrenciden biri yetersiz beslenme sorunlarıyla karşılaşırken, bazı okullarda öğretmenler öğrencilere meyve, sandviç ve süt dağıtarak aç kalmalarını önlemeye çalışıyor. Yunanistan’daki sağlık kuruluşlarına göre, ülkedeki gıda güvenliği seviyesi bazı Afrika ülkelerinin çok gerisinde.