BIST 9.684
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,32
HABER /  DÜNYA

Yunanistan seçimlerinde flaş sonuç!

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı.

Abone ol

YUNANİSTAN 'da, dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 88'inin sayıldığı erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre katılım oranının yüzde 63 olduğu seçimlerde, sandıkların şu ana kadar yüzde 88'i açıldı. Buna göre, SYRIZA yüzde 36,29, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 27,87, Altın Şafak (Hrisi Avgi) yüzde 6,31, Nehir (POTAMİ) yüzde 6,02, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,48, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 4,72 ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,69 oy aldı.

ÜÇ TÜRK MİLLETVEKİLİ

Resmi olmayan sonuçlara göre Batı Trakya Türk azınlığına mensup 3 aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı.

Rodop ve İskeçe illerinde SYRIZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi.

Mustafa Mustafa ise 1996 yılında daha sonra ismini SYRIZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.


secim.20150126002535.jpg 
    
SYRİZA FARK ATTI
 
Aleaksis Tsipras’ın lideri olduğu SYRİZA, beklentilerin de üzerinde yüzde 35-39 oy ile  2.5 yıldır iktidarda olan rakibi  merkez sağcı Yeni Demokrasi partisine (ND) yüzde 10-12 fark yaptı.
 
Ancak, SYRİZA’nın tek başına iktidara gelip gelmeyeceği geceyarısına doğru belli olacak. 300 üyeli Yunan parlamentosu’nda bir partinin tek başına iktidara gelmesi için en az 151 milletvekili kazanması gerekiyor. SYRİZA’nin kazandığı miletvekili sayısı 146-155 arasında olması bekleniyor. Oyları geceyarısına kadar yüzde 2-3 arasında değişen eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA’nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

ATİNA'DA KUTLAMALAR BAŞLADI
 
Yunanistan'da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi önde götüren Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) taraftarları başkent Atina'da kutlamalara başladı. 
 
Klafthmonos Meydanı'nda SYRIZA'nın seçim merkezinin önünde toplanan partililer ilk sonuçları alkışlarla karşıladı ve "Sol'un saati geldi" sloganlarıyla zafer kutlamalarına başladı.
 
Seçim merkezinde kalabalığın gitgide artmasından dolayı meydana açılan yollar kapandı. Sonuçları İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya'dan sol parti temsilcilerinin de izlediği gözlendi. Alman Die Linke Partisi temsilcisi Roland Cerman, kutlama meydanında yaptığı açıklamada "Buraya kemer sıkma politikalarına karşı mücadele vermek için geldik, Yunanistan'daki değişim hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın politikalarına değişiklik getirecek" dedi. Die Linke temsilcileri  "Yunanistan'dan başlayıp Avrupa'yı değiştireceğiz" yazılı pankartlar taşıdı.  
 
Zafer konuşması yapması beklenen SYRIZA lideri Aleksis Çipras, sosyal medyada yazdığı mesajda, seçimi, "Umut kazandı" diye yorumladı.

yunanistan.jpg


yunanistan2.jpg

İKTİDAR PARTİSİNİN GENÇ LİDERİ
 
Syriza, liderinin adıyla birlikte anılan bir parti. Partinin başındaki Aleksis Tsipras'ın kişisel popülaritesinin partinin başarısında payı olduğu düşünülüyor.
 
Syriza'nın lideri Aleksis Tsipras 41 yaşında.
 
Öyle ki, bazı dönemlerde yapılan anketlerde Tsipras'a destek oranı, partiye destek oranından daha yüksek çıkıyor.lsydu.jpg

Tsipras 1974 doğumlu. 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı.

Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi.

İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi.
Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor.

"KOMŞU'NUN CHE'Sİ İKTİDAR YOLUNDA
 
Seçimlerdeki  üçüncü parti ismi ise hala belli olmuş değil. Gazeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi ile neo-nazi Altın Şafak (yüzde 6-8) başabaş durumda. Seçimde liderleri Nikos Mihaliolakos ile 5 milletvekilinin hapiste tutuklu olduğu Altın Şafak gücünü artırmış gözüküyor.
 
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) (yüzde 5-7) ve Sosyalist Pasok da (yüzde 4-6) oy ile parlamentoya girmeye hak kazanmış durumda. Daha önce, SYRİZA ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıklayan sağcı-milliyetçi Bağımsız Yunanlılar partisi de (yüzde 2.5-4) yüzde 3 barajını aşmaya çok yakın.

SAMARAS: HALKIN KARARINA SAYGI GÖSTERİYORUZ
 
Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, bugün yapılan seçimlerde Yunan halkının kararına saygı gösterdiğini söyledi.  
 
Samaras, başkent Atina'da Zapyon Sarayı'ndaki basın merkezinde yaptığı konuşmada, "Yunan halkı sözünü söyledi ve hepimiz bu karara saygı gösteriyoruz. Vicdanım rahat, ülkeyi felaket eşiğinde aldım ve dayandık .Ülkenin güvenilirliğini sağladık ve kalkınmanın geri dönmesi için temelleri attık" dedi.   
 
Sancılı önlemler almaya mecbur olduklarını ve yanlışlarının da olduğunu belirten Samaras, "Açıkları olmayan, vatandaşlar için  güvenli ve krizden çıkan, AB ve Avro Bölgesi üyesi olan bir ülke teslim ediyorum. Ülkenin iyiliği için bir sonraki hükümetin bu başarıları sürdürmesini ümit ediyorum" diye konuştu.   
 
Partisine destek veren seçmenlere teşekkür eden Samaras, seçim neticesinin tatmin edici olmadığını ancak Yeni Demokrasi Partisi'nin ayakta kalmayı başardığını kaydetti.
 
Yunanistan'da bugün yapılan erken genel seçimde, şu ana kadar açılan sandıklarda seçim yarışını anamuhalefet partisi SYRIZA önde götürüyor.