BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  DÜNYA

Yunanistan resmen açıklandı

Avrupa Birliği İstikrar Fonu, Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyeceği ve resmen temerrüde düştüğünü açıkladı

Abone ol

Avrupa merkez bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Ewald Nowotny de, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini Pazartesi konuşacağını belirtti.

APA haber ajansına konuşan Nowotny, Yunanistan'da euroya paralel bir para biriminin yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini belirterek, bunun "belki de bir hafta" sürebileceğini söyledi. Nowotny, ECB dışında üretilen paraların da yasal olarak geçersiz olacağını ifade etti.

BORÇ SORUNU SADECE YUNANİSTAN'LA SINIRLI DEĞİL

Yunanistan'ın temerrüde düşmesiyle gündeme gelen Avro Bölgesi üye ülkelerinin borçluluk seviyesi, dünya ülkelerini geride bırakıyor. Yunanistan'ın ardından İtalya, Portekiz, İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi ve Belçika da milli gelirine kıyasla fazla borcu bulunan ülkeler sıralamasında başlarda yer alıyor.

Ülkelerin borcunun milli gelirlerine oranı sıralamasında ilk 10 ülkenin 6'sını Avro Bölgesi üyeleri oluştururken, bu ülkelerin tamamının borç seviyesi milli gelirinden yüksek düzeyde bulunuyor.

Söz konusu listede milli gelirine kıyasla yüzde 246,4 kamu borcuna sahip olan Japonya birinciliği üstlenirken, bu ülkeyi son dönemde temerrüde düşmesiyle gündemde bulunan Yunanistan yüzde 177,2'lik oranla takip ediyor.

Listenin üçüncü sırasına ise 13,8 milyar dolarla ilk 10 ülke arasında en az milli gelire sahip olan Jamaika, yüzde 140,6'lık borç/milli gelir oranıyla yerleşti. Söz konusu oran Lübnan'da yüzde 134,4 düzeyinde olup, bu sonuç ülkeyi 4'üncülüğe taşıdı.

Yunanistan'ın ardından Avro Bölgesi'nde milli gelire kıyasla borçluluğu en yüksek düzeyde bulunan İtalya, yüzde 132,1'lik borç oranıyla listenin 5'inci sırasında yer alıyor.

Yaklaşık 2,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip İtalya'da söz konusu oranın bu yıl yüzde 133,8'e çıkması beklenirken, ülkenin bu sonuçla listede iki basamak yükselerek 3'üncü sıraya yerleşeceği öngörülüyor.

Borcun milli gelire oranı sıralamasında İtalya'nın ardından yüzde 130,2'yle Portekiz 6'ncı, yüzde 109,5'le İrlanda 7'nci, yüzde 107,1'le Kıbrıs Rum Kesimi 8'inci ve yüzde 105,6'yla Belçika 9'uncu sırada bulunuyor.

YUNANİSTAN'IN BORÇLARI GİZLENEREK AVRO BİRLİĞİNE ALINDI

Uluslararası yatırım uzmanı Faber, Yunanistan’daki krizden büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, Yunanistan'ın borçlarının gizlenerek avro birliğine alındığını öne sürdü.

Uluslararası finans piyasalarındaki isabetli kriz tahminleri nedeniyle “Dr. Kıyamet” olarak tanınan yatırım uzmanı Marc Faber, Yunanistan’daki krizden büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, ülkenin borçlarının gizlenerek avro birliğine alındığını öne sürdü.

Yunanistan krizine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Faber, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borç ödemesini gerçekleştirememesine ilişkin, “IMF ne yapabilir ki? Bundan 150 yıl önce borcunu ödemeyen ülkeye ordunuzu gönderir paranızı alırdınız. Artık bunlar olmaz. Eğer birine borç verirseniz size faizini ödeyecektir. Ama borcu veren olarak siz de aldığınız riskin bedelini ödersiniz” dedi.

Batılı finans kuruluşlarının Yunanistan’ın durumun uzun süre görmezden geldiğinin altını çizen Faber, “Avrupa Merkez Bankası (ECB) dahil olmak üzere Avrupalı finans kuruluşları Yunanistan’a bu kadar borç vererek tedbirsiz davrandılar. İkinci konuysa Yunanistan avro birliğine katıldığında ECB Başkanı Mario Draghi Goldman Sachs’taydı. Onun sorumluluğunda Yunanistan’ın borçları gizlensin ve avro birliğine alınsın diye birtakım takas düzenlemeleri yapıldı. Bu bir gerçek. Tüm bunlardan sonra şimdi Draghi Yunanistan’a borç veriyor. Çipras’ın Marksist - sosyalist görüşlerini desteklemiyorum ama eşit şekilde batılı finans kuruluşlarına da karşıyım” şeklinde konuştu.

Uluslararası finans şirketlerinin uzun yıllar boyunca Yunanistan’ın daha fazla borçlanmasını sağlayarak risk aldığını belirten Faber, “Belki tamamen finans şirketlerine ait değil sorumluluk, fakat Yunanistan’da vergiler düzgün ödenmedi ve defalarca iflasa düştü. Bu durumda kredi verenlerin temkinli olması gerekiyordu, olmadılar" ifadesini kullandı.