BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.437,39
HABER /  DÜNYA

Yunanistan Maliye Bakanı son dakika istifa etti

Yunanistan referandum sonuçlarından sonra yeni bir son dakika haberle sarsıldı. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifa ettiğini açıkladı.

Abone ol

YUNANİSTAN 'dan arka arkaya son dakika haberler geliyor. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifa ettiğini açıkladı.

Twitter adresinden açıklama yapan Varoufakis, "Referandum sonuçlarının ardından yapılacak toplantılarda yer almayacağım, bugün itibariyle görevimden istifa ediyorum" dedi.

"AVRUPALILAR BENİ İSTEMİYOR"

Kişisel blog sitesinden açıklama yapan Varoufakis, müzakerelerde Avrupalıların kendisini istemediğini, bunun üzerine Başbakan Aleksis Çipras'a yardımcı olmak için istifa ettiğini belirtti. Hükümeti desteklemeye devam edeceğini belirten Varoufakis, kreditörlerin nefretini kazanmaktan gurur duyduğunu da belirtti.

Varoufakis ayrıca, 5 Temmuz referandumunun küçük bir Avrupa ulusunun borç esaretine karşı başkaldırısı olarak tarihte eşsiz bir yer alacağını da yazdı.

İŞTE O AÇIKLAMA

Varufakis, 'Artık bakan değilim!' diyerek resmi Twitter hesabından istifasını duyurdu.

ekran-resmi-2015-07-06-09.05.29.png

İstifa açıklamasında, 5 Temmuz’un küçük bir Avrupa ulusunun borç zincirlerine başkaldırdığı nadir bir gün olarak tarihe geçeceğini yazan Varufakis şu ifadeleri kullandı:

“Referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı Euro Bölgesi temsilcileri ve muhtelif ‘partnerlerin’ görüşmelerde ‘bulunmamı’ tercih ettiğinin farkına vardırıldım. Başbakan da bu görüşün, anlaşmaya varmada kendisine yardımcı olacağı görüşünde. Bu sebeple Maliye Bakanı görevimden ayrılıyorum.

'KREDİTÖRLERİN NEFRETİNİ GURURLA TAŞIYACAĞIM'

Çipras’a halkın dünkü referandumla verdiği yetkiyi iyi şekilde kullanmasına yardımcı olmanın görevim olduğunu düşünüyorum. Kreditörlerin nefretini gururla taşıyacağım.

Biz solcular, makamın getirdiği ayrıcalıklar olmadan hep birlik içinde hareket etmeyi biliriz. Ben de Çipras’a, yeni Maliye Bakanı’na ve hükümetimize olan desteğimi sürdüreceğim."

YANİS VAROUFAKİS KİMDİR?

24 Mart 1961 doğan Yunan ekonomist. Yunanistan'ın istifa eden Maliye Bakanıdır. Ocak 2015 genel seçimlerinde, SYRIZA partisini temsil ederek Yunan parlamentosuna seçildi ve iki gün sonra siyasi iktisatçı ve yazar olarak 27 Ocak 2015 tarihinde Aleksis Çipras'ın yeni hükümetinde göreve başladı. Varoufakis Yunanistan-Avustralya çifte vatandaşlığına sahiptir. Varoufakis, küresel ve Avrupa krizle ilgili güncel tartışmalara katılımcıdır ve Küresel Minotaur yazarıdır. Atina Üniversitesi'nde İktisat Teorisi Profesörü ve Valve Corporation'da özel bir danışmandır.

yunanstan-maliye-bakani-yanis-varoufakis-istifa-etti-yanis-varoufakis-kimdir.jpgVaroufakis, Atina'da Moraitis Okulu'ndan mezun oldu. Matematik ve istatistik eğitimi sonrasında, Essex Üniversitesi'nde 1987 yılında ekonomi doktorasını aldı. Bundan önce Essex Üniversitesi ve Doğu Anglia Üniversitesi'nde ekonomi ve ekonometri öğretimine başlamıştı. 1988 yılında, Cambridge Üniversitesi'nde bir üyesi olarak bir yıl geçirdi. 1989 yılından 2000 yılına kadar Sydney Üniversitesi İktisat Bölümü'nde İktisat Kıdemli Öğretim Görevlisi olarak dersler verdi. 2000 yılında, Atina Üniversitesi İktisat Teorisi Profesörü oldu ve memleketi Yunanistan'a geri taşındı. 2002 yılında, Ekonomi Atina Doktora Programı Üniversitesini (UADPhilEcon) kurdu ve bu kuruluşu 2008 yılına kadar yönetti. Ocak 2013'ten itibaren Texas Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Lyndon B. Johnson Okulu'nda ders verdi. Prospect dergisi tarafında 2015 yılının Nisan ayında açıklanan ve yaklaşık 3000 kişi ile yaptığı dünyanın önde gelen düşünürleri anketinde Varoufakis ikinci sırada yer almıştır.

Varoufakis, Ocak 2004 ile Aralık 2006 arasında, birkaç yıl sonra ateşli eleştirmeni olduğu hükümet George Papandreu hükümetinde ekonomi danışmanı olarak görev yaptı. Varoufakis tanınan bir konuşmacı olarak genellikle diğerleri arasında BBC, CNN, Sky News, RT ve Bloomberg TV gibi haber medyalarında misafir analist olarak göründü.